Ficova žaloba proti kvótam podľa opozície poškodzuje Slovensko

Krasťanskodemokratické hnutie (KDH) kritizovalo premiéra Roberta Fica za jeho plán podať žalobu proti rozhodnutiu o rozdeľovaní utečencov medzi členské štáty EÚ, s ktorým nesúhlasilo okrem Slovenska aj niekoľko ďalších štátov.

25.09.2015 16:26
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (73)

Opozícia síce podobne ako Fico kvóty na rozmiestnenie utečencov dlhodobo odmieta, žaloba ale vraj nemá šancu na úspech a Slovensko poškodzuje.

„Slovensko sa dostáva do kúta, do izolovanej pozície. Skôr rozum a diplomacia sú potrebné pri ďalších rokovaniach, ako ďalej s migračnou krízou,“ povedal šéf KDH Ján Figeľ.

Podľa Figeľa, ktorý bol v minulosti eurokomisárom a hlavným vyjednávačom Slovenska v rozhovoroch o vstupe krajiny do EÚ, silácky postoj ohľadom kvót krajinu poškodí a oslabí. „Žaloba nemá šancu na úspech. Počas celého obdobia rokovaní neboli zo slovenskej strany vznesené jasné námietky, že rada ministrov koná mimo svoju kompetenciu alebo porušuje platnú procedúru,“ uviedol Figeľ.

Strana Sloboda a solidarita (SaS) označila presadenie kvót za debakel vlády a za nezodpovedný postup Fica, ktorý sa odmietol podriadiť rozhodnutiu. Takýto postup je vraj cestou k medzinárodnej izolácii Slovenska a k poníženiu obyvateľov krajiny.

Koalícia OĽaNO – NOVA nespochybňuje podanie žaloby zo strany vlády na európsky súdny dvor pre schválenie utečeneckých kvót. „Je to naše právo, tam by som to nespochybňoval. Aj keď premiér ako právnik musí vedieť, že naša šanca žaloby podľa jasného znenia Lisabonskej zmluvy je veľmi malá. Ale každú, aj malú šancu treba využiť a sme ochotní ho v tom podporiť. Ale tiež by on mal byť natoľko korektný, aby povedal, že to, čo hlásil pred siedmimi rokmi, bola veľká chyba. Slovensko stratilo svoju suverenitu, stratilo právo rozhodovať,“ povedal dnes novinárom predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Pripomenul, že Fico ako premiér počas prvej vlády presadil schválenie Lisabonskej zmluvy, hoci pre Slovensko nevyrokoval žiadnu výnimku.

„Ak by dnes nebola Lisabonská zmluva, tak minister vnútra Roberta Kaliňák vie zablokovať rozhodnutie rady o presídlení migrantov svojím hlasom. Jeden minister. Tým, že Robert Fico vtedy presvedčil parlament pod hrozbou demisie a spolu s koaličnými partnermi HZDS a SNS a opozičnou SMK schválili Lisabonskú zmluvu, dôsledkom toho je, že minister Kaliňák bol prehlasovaný,“ vysvetlil Lipšic. Fico by si podľa exministra vnútra a spravodlivosti mal priznať, že pri Lisabonskej zmluve, podľa ktorej sa dnes rozhoduje, urobil chybu.

„Veľmi ma mrzí, že máme premiéra bohapustého klamára,“ konštatoval predseda OĽaNO Igor Matovič. Fico podľa jeho slov vo štvrtok „podlo, hrubo a vedome klamal“, keď hovoril, že opozičné hnutia OĽaNO a NOVA súhlasia s kvótami. Matovič zdôraznil, že jeho koalícia kvóty odmietala a aj odmieta. „V Smere si myslia, že ak stokrát zopakujú lož, stáva sa pravdou. Nie je to tak. Pravda zostane pravdou a lož lžou,“ povedal líder obyčajných ľudí. Premiér podľa neho z témy migrantov iba vytĺka politický kapitál.

„Kvóty sú výsledkom nezodpovedného správania sa Roberta Fica. Prijatím Lisabonskej zmluvy bez vyrokovania výnimiek zbavil premiér Slovensko suverenity. Dnes len znášame dôsledky,“ uzavrel Matovič.

O rozmiestnenie utečencov v členských krajinách európskej dvadsaťosmičky rozhodli v utorok ministri vnútra štátov EÚ väčšinou hlasov. Proti bolo Slovensko,Česko, Rumunsko a Maďarsko, Fínsko sa zdržalo. Český premiér Bohuslav Sobotka už povedal, že Česko sa rozhodnutie nebude brániť súdnou cestou, pretože by si Praha takýmto krokom výrazne sťažila vyjednávaciu pozíciu pri ďalších debatách o riešení migračnej krízy.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #KDH #OĽaNO #TV Nova #kvóty pre cudzincov #SASKA