Prichádzajú prvé mrazy

Daždivý úvod víkendu jasne naznačil, že si treba nachystať jesenné oblečenie. V nedeľu a budúci týždeň by už síce nemalo veľmi pršať, ale denné teploty výrazne poklesnú, očakávajú sa aj prízemné mrazy.

26.09.2015 06:00
počasie, dážď, vietor Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Stará pranostika hovorí: Na Václava (28. septembra) mráz nastáva. V minulosti bolo samozrejmosťou, že koncom septembra mohol byť aj v nížinách slabý mráz. Teraz to nebýva až tak často, niekedy sa prvý mráz v nížinách objavuje až v októbri, ale v tomto týždni sme už mali jedno také ráno.

„Bolo to v utorok 22. septembra, keď prízemný mráz zaznamenali v Oravskej Lesnej, a to mínus 2,5 stupňa Celzia. Vyskytol sa aj v Piešťanoch či Topoľčanoch, kde namerali mínus 1,1 stupňa Celzia, v Orechovej na východnom Slovensku bolo mínus 1,2 stupňa, v Podolínci mínus 1,1 a v Stropkove mínus 0,6 stupňa,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Dažde na konci týždňa spôsobila tlaková níž nad Talianskom, ktorá vždy prináša zrážky na juhozápadné a juhovýchodné Slovensko. V nedeľu by mali podľa klimatológa ustupovať a na budúci týždeň by sa počasie malo ustáliť. Teplo však nebude. Na naše územie prenikne chladnejší vzduch a zrejme sa objavia ranné prízemné mrazy. V kotlinách na severe a severovýchode Slovenska môže byť slabý mráz aj v úrovni dvoch metrov.

„Dokedy ustálené počasie potrvá, záleží na tom, akú stabilitu bude mať tlaková výš, ktorá spôsobí zmenšenie oblačnosti. Je mohutná a rozsiahla, bude sa nachádzať v priestore medzi Britskými ostrovmi a Škandináviou a zasiahne aj naše územie. Z toho vyplýva, že na konci septembra a začiatkom októbra by tu mohol byť stabilnejší charakter počasia,“ predpokladá Faško.

V histórii meteorologických meraní bolo na Václava najteplejšie v roku 1981, keď v Orechovej namerali 28 stupňov. Naopak, najchladnejšie bolo v tento deň v roku 1977, vo Švedlári vtedy klesla teplota na mínus 7,6 stupňa. Michal (29. septembra) bol najteplejší v roku 1961, v Hurbanove namerali 29 stupňov, najchladnejší v roku 1970, v Oravskej Lesnej bolo vtedy mínus 7,8 stupňa Celzia.

Ako bude?

Sobota - Veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď. Cez deň 12 až 17 stupňov, na severe okolo 10 stupňov.
Nedeľa - Ubúdanie oblačnosti. Cez deň 13 až 18 stupňov, na severe okolo 11 stupňov.
Pondelok - Malá oblačnosť. Cez deň 13 až 18 stupňov, na severe okolo 11 stupňov.
Utorok - Jasno až polooblačno, veterno. Cez deň 13 až 18 stupňov, na severe okolo 11 stupňov.
Streda - Polooblačno, ojedinele prehánky, od cca 1¤000 m snehové. Cez deň 10 až 16 stupňov.
Štvrtok - Premenlivá oblačnosť, ojedinele prehánky, od cca 1¤000 m snehové. Cez deň 10 až 16 stupňov.
Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #mrazy