Prípad busty pápeža Pavla V. vyšetrujú ako podozrenie podvodu

Polícia v prípade vývozu busty pápeža Pavla V. z pozostalosti Ernesta Zmetáka koná vo veci pre podozrenie z trestného činu podvodu.

26.09.2015 14:23
debata (4)

Potvrdil to bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Prípadom sa zaoberá útvar v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. „Vo veci sa vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom jej náležitého objasnenia,“ zdôraznil hovorca.

Busta z pozostalosti Ernesta Zmetáka bola na Slovensku považovaná za dielo neznámeho autora. Prostredníctvom aukčnej spoločnosti Soga ju predali do zahraničia súkromnej osobe. Už pri žiadosti o vývoz sa však objavili informácie, že ide o originálnu, vzácnu, roky stratenú bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho. V takom prípade má socha mnohomiliónovú hodnotu, na Slovensku ju predali za zlomok tejto ceny. Minister kultúry Mareka Maďariča preto podal trestné oznámenie.

M. Maďarič nariadil v júli aj kontrolu procesu povolenia vývozu busty. Výsledky kontroly odhalili vážne pochybenia a otvorili otázky, na ktoré dá možno definitívnu odpoveď až vyšetrovanie, informoval v minulosti rezort kultúry. Štátna radkyňa, ktorá bola zodpovedná za prípravu povolení na dočasný a trvalý vývoz predmetov kultúrnej hodnoty, nevedela vysvetliť, prečo žiadosť majiteľa busty Clémenta Guenebeauda, ktorý požiadal o vývoz busty od Giana Lorenza Berniniho, svojvoľne zmenila v liste, ktorý bol adresovaný komisii, aby odborne posúdila žiadosť o vývoz busty podľa Giana Lorenza Berniniho. Dotyčná štátna radkyňa dostala po kontrole okamžitú výpoveď. Rovnako členovia komisie nedokázali vysvetliť, prečo nepožiadali o znalecký posudok súdneho znalca, ale rozhodovali sa len na základe skutočnosti, že na aukcii v Soge bustu dražili ako dielo neznámeho talianskeho sochára. Minister kultúry preto odvolal aj členov tejto komisie. Odvolal aj generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva, v ktorého kompetencii bolo vydávanie povolenia na trvalý vývoz.

Na základe stanoviska rozkladovej komisie minister kultúry už zrušil povolenie na trvalý vývoz busty pápeža Pavla V. V súčasnosti sa čaká na vyjadrenie žiadateľa o povolenie. Vyjadriť sa má do konca septembra, potvrdil hovorca rezortu Jozef Bednár.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Busta pápeža Pavla V.