Výskumníci vidia budúcnosť v 3D tlačiarňach aj konopných poliach

Aká budúcnosť čaká Slovensko? Čo budú ľudia jesť, ako sa budú učiť deti v školách a čo sa bude vyrábať? Na tieto a mnohé ďalšie otázky sa snažili odpovedať odborníci v tričkách s nápisom „Som vedec, pýtajte sa ma“ počas Noci výskumníkov v bratislavskej Starej Tržnici. Podujatie prilákalo nielen zvedavé deti, ale aj dospelých, ktorí mohli do sveta vedy preniknúť o čosi viac.

27.09.2015 10:49
debata (10)
Žiaci si vyskúšali, aké by to bolo, keby už... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Noc výskumníkov Žiaci si vyskúšali, aké by to bolo, keby už viac nemuseli počítať príklady zo Zbierky úloh z matematiky.

Či budeme o pár rokov všetci jazdiť na podobnom elektromobile, aký pri príležitosti akcie za pár hodín absolvoval cestu zo žilinskej Noci výskumníkov do tej bratislavskej, nie je isté. Svet detí však budú dozaista ovplyvňovať mobilné technológie. Tentokrát nemáme na mysli sociálne siete a virtuálne reality, ale vzdelávanie. Aplikácie, ktoré prostredníctvom hry pomáhajú napríklad s učením matematiky, vyvíjajú aj Slováci.

„Deti na to reagujú veľmi pozitívne, niekedy ani nevedia, že sa učia matematiku. Napríklad počas hrania hokeja sa naučia použitie lineárnej funkcie. Zistia totiž podľa nej, ako dať prihrávku, aby padol gól,“ popisuje fungovanie aplikácie Mária Slavíčková. Do apríla 2016 by mali mať hotových 25 aplikácií pre Apple a Android, ktoré budú testovať na školách. Na projekte spolupracujú s Nórskom, ktoré je vo využívaní technológií vo výučbe o niečo napred, žiaci dostávajú po príchode na strednú školu vlastný notebook a svoju zručnosť v ovládaní počítača dokazujú aj pri maturite.

Jedlo z tlačiarne

V USA zaznamenáva veľký boom, u nás je ešte len plienkach. V budúcnosti sa s ňou však budeme určite stretávať viac. Reč je o 3D tlačiarni, ktorá dnes dokáže vyrobiť naozaj všeličo. „V Číne pomocou nej tlačia domy. Zmes malty a betónu nanášajú vrstvu po vrstve a za pár dní je z toho dom. Cenovo to vychádza oveľa lacnejšie, ako keby bol postavený bežným spôsobom. Myslím, že vedci sa snažia tlačiť aj zo živého tkaniva, dala by sa tak vyrobiť napríklad ľudská koža,“ povedala Natália Vajdová z fakulty informatiky UK.

3D tlačiareň vytlačí čokoľvek, okrem figúrok... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Noc výskumníkov, 3D tlačiareň 3D tlačiareň vytlačí čokoľvek, okrem figúrok napríklad aj obal na telefón. Stačí predmet naprogramovať v špeciálnom programe alebo si vybrať z databázy hotových návrhov.

Umelohmotnú postavičku dokáže prístroj vytlačiť aj do hodiny, záleží na veľkosti a na tom, koľko percentnú výplň zvolíme. Plast je s prímesou kukuričného škrobu, je preto tvrdý, ale krehký. „Naša tlačiareň funguje na princípe tlačenia z plastovej cievky, ktorá sa ohrieva na 200 stupňov. Existuje aj taká, ktorá speká špeciálny prášok, cenovo je však menej dostupná. Vyrábajú sa z nej napríklad titanové motory do airbusov či titanové kĺby,“ vysvetlila študentka.

A čo tlačenie potravín? Ani to nie je žiadne sci-fi. „Vyvíjame už aj čokoládovú tlačiareň, momentálne hľadáme tú správnu čokoládu,“ povedala Natália. Kľúčové je, aby sa materiál rýchlo roztápal, ale zároveň aj rýchlo tuhol, aby mali na čom držať ďalšie vrstvy hmoty. Ak sa im správnu čokoládu podarí nájsť, možno sa posunieme o krok bližšie k USA, kde už takýmto spôsobom vyrábajú koláče, cukríky či palacinky.

Konopný koláč aj betón

Extrémne široké využitie má aj stigmatizovaná rastlinka s názvom konopa siata, ktorá bude možno v budúcnosti opäť hojne pokrývať slovenské polia. Netreba si ju mýliť s konopou indickou, oproti nej obsahuje len zanedbateľné množstvo THC. Čaj z jej listov má podľa odborníkov pozitívny vplyv na nervový a srdcovocievny systém, pomáha aj pacientom po chemoterapii. Zdravé koláče či pagáče sa dajú upiecť primiešaním konopnej múky, konopný proteín zas pomôže športovcom zvýšiť príjem bielkovín.

„Pred piatimi rokmi sme začali s programom, ktorý má pomôcť vrátiť na naše polia plodiny, ktoré sa na Slovensku kedysi pestovali, konopa je jednou z nich. Robíme rôzne výskumy na jej využitie, chceme, aby sa o nej viac hovorilo a chceme vyvrátiť lživé informácie o tom, že konopa siata je droga,“ vysvetlila Michaela Havrlentová z Katedry biotechnológií UCM.

Aj deti skúmali, ako vyzerá také drobné konopné... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Noc výskumníkov Aj deti skúmali, ako vyzerá také drobné konopné semienko.

Konopa podľa nej zmizla z polí vtedy, keď sa začali vyrábať nové druhy umelých materiálov. „Bolo to podobne ako s makom. Niekto využil vo svoj prospech to, že príbuzná indická konopa obsahuje THC. Vo veľkom sa potom začala sadiť repka olejná a kukurica, ktoré boli pre poľnohospodárov výhodnejšie,“ dodala výskumníčka.

Odborníci tvrdia, že z tejto super-rastliny sa dá vyrobiť až 30-tisíc produktov, napríklad aj špeciálny druh betónu, ktorý je ľahký a ekologický. Okrem toho má využitie v automobilovom, textilnom, farmaceutickom či potravinárskom priemysle. Konopa má tiež pozitívny vplyv na pôdu, pretože v nej rýchlo rastie a zároveň ju regeneruje. Jej pestovanie však podlieha špeciálnym pravidlám, nemôže si ju preto doma zasadiť ktokoľvek.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #veda #veda a výskum #No výskumníkov