Ako operovať? Lekárom pomôže 3D model

Myslíte si, že veda je nudná a pre bežného človeka nezaujímavá? O opaku už mnohých presvedčila najväčšia vedecká šou na Slovensku Noc výskumníkov. Jednou z najhorúcejších noviniek tohto ročníka bola medicínska aplikácia podobná tým z amerických kriminálok. Jej výrobcovia ju vyvíjali takmer tri roky a už má za sebou prvé pôsobenie na neurochirurgickej klinike.

27.09.2015 15:30
Noc výskumníkov, 3D Foto: ,
V bratislavskej Starej tržnici predstavili počas Noci výskumníkov aj inovatívnu 3D medicínsku aplikáciu, ktorá uľahčí prácu lekárom napríklad pri operácii mozgu.
debata

„Naša aplikácia dokáže z CT snímok vyrobiť trojrozmerný model, s ktorým lekár môže oveľa presnejšie špecifikovať napríklad nádory. Ak je na snímke hlava, môže si všetky jej časti rozvrstviť a každú jednu detailne prezrieť a to zo všetkých strán a uhlov. Každé jedno tkanivo, ktoré CT alebo magnetická rezonancia nasníma, vie táto aplikácia zobraziť v najrôznejších podobách,“ vysvetľuje Jakub Kochan zo spoločnosti Monogram, ktorá ju vytvorila.

Jej obrovskou výhodou oproti CT je to, že jednotlivé vrstvy a farby tkanív si lekár dokáže filtrovať a zamerať sa tak len na tú, ktorú potrebuje. Vyznačí si napríklad cievy, ktoré sa mu potom zobrazia na monitore. Takýmto spôsobom sa dá analyzovať každé jedno tkanivo hlavy, dokonca aj lebka či chrbtica.

„Inovatívne je to v tom zmysle, že pokiaľ ide lekár operovať nádor v mozgu, dokáže cez aplikáciu vyselektovať všetky tkanivá okolo nádoru a zamedziť tak zásahu do iného centra. Rovnako si na základe snímok v aplikácii dokáže premyslieť, ako bude zákrok viesť,“ vysvetľuje Kochan.

Prednedávnom sa skončila prvá pilotná prevádzka tejto novinky. Testovali ju lekári na slovenskej neurochirurgickej klinike, s ktorými ju výrobcovia aj vyvíjali. Ktorá to bola klinika, Kochan prezradiť nechcel.

Nápad vytvoriť túto aplikáciu vznikol na podnet samotných lekárov. „Kedže niečo takéto na trhu chýbalo a bol po tom dopyt, dali sme sa do toho a odozva po skúšobnej prevádzke bola veľmi dobrá. Samozrejme, lekári nám povedali aj to, aké vylepšenia by ešte uvítali a ako aplikáciu ďalej vyvíjať,“ dodáva jeden z vývojárov medicínskej aplikácie.

Autori chcú novinku zdokonaliť a dotiahnuť všetky nedokonalosti, pretože v medicíne môže aj najmenšia chybička spôsobiť veľké problémy. Až potom bude nasledovať proces certifikácie. Ak všetko pôjde podľa plánov, finálnu verziu by jej vynálezcovia chceli predstaviť už budúci rok. Avšak nie na Slovensku. „Keďže sme malý trh, hotový projekt chceme prezentovať niekde v zahraničí,“ uzavrel Kochan.

Vynález prilákal k stánku húfy zvedavcov. Ľudia sa zaujímali o všetko, čo aplikácia dokáže. Ako povedala jedna z návštevníčok, bolo by dobré, keby sa novinka začala v praxi využívať čo najskôr. „Sama mám diagnostikovaný nádor v mozgu a z operácie mám, samozrejme, strach. Vedela by som si predstaviť, že by mi vďaka tomuto lekár presne ukázal, ako bude zákrok viesť. Myslím, že aj iným pacientom by to dodávalo viac odvahy,“ hovorí päťdesiatnička Eva z Bratislavy.

Ďalšia z návštevníčok, ktorá rozprávanie vedcov o aplikácii so zanietením počúvala, by si prácu s ňou sama rada vyskúšala. „Študujem v Prahe medicínu a odbor neurológie ma láka asi najviac. Doteraz sme mali k dispozícii len snímky z CT či magnetickej rezonancie, ale táto aplikácia by hlavne neurochirurgom prácu značne zjednodušila a myslím si, že tiež spresnila odhady možných problémov pri operácii,“ mieni študentka Lucia.

Neobyčajné vynálezy prilákali v posledný septembrový piatok do Starej tržnice v Bratislave množstvo návštevníkov. Prišli deti, tínedžeri, ale i starší ľudia. Mladí vedci, ktorí v tržnici prezentovali novinky z vedeckého sveta, mali plné ruky práce, a to bolo znamením, že záujem o vedu sa na Slovensku ešte nestratil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc vyskumníkov #medicína #3D model