Žaloba podľa Figeľa skomplikuje pozíciu SR, Fico vidí priestor na vyjednávanie

Žaloba, ktorú chce Slovensko podať pre odhlasovanie kvót na prijímanie migrantov ministrami vnútra štátov Európskej únie podľa predsedu KDH Jána Figeľa skomplikuje vyjednávaciu pozíciu Slovenska s úniou.

27.09.2015 15:37
Fico, Figel Foto: ,
Robert Fico a Ján Figeľ na snímke v parlamente.
debata (165)

„Ako budeme vyjednávať s tými, s ktorými sa súdime?,“ opýtal sa Figeľ predsedu vlády Roberta Fica v diskusnej relácii O 5 minút 12 televízie RTVS. „Môžeme sa súdiť, bude to trvať roky, ale kvóty sú fakt,“ povedal s tým, že on takisto kvóty odmieta, ale premiér zbytočným politizovaním zväzuje Slovensku ruky pri ďalších vyjednávaniach o tejto problematike. Slovensko je podľa Figeľa momentálne vo svojej pozícii osamotené, keďže Česká republika ani Rumunsko podávanie žaloby neavizovali.

„Ak som proti niečomu, treba využiť všetky právne prostriedky, ktoré sú k dispozícii,“ reagoval predseda vlády. Zároveň opozíciu obvinil, že sa v prípade problematiky kvót vykrúca a zároveň v Bruseli na Slovensko „žaluje“. Kvóty sú podľa premiéra irelevantné a technicky nerealizovateľné. „Musíme rátať s tým, že v pohybe je dnes osem miliónov Sýrčanov, štyri milióny sú pritom v rôznych táboroch v Turecku, Jordánsku a v Libanone a Európa nemá odpoveď na to, čo urobíme, ak táto vlna príde pred schengenské hranice,“ povedal Fico. Prijatie kvót je podľa neho skôr politickým symbolom, preto by sa to malo riešiť na úrovni premiérov a hláv štátov, a nie ministrov vnútra. „Suverenita štátov nemôže byť dotknutá takýmto úradníckym rozhodnutím, tu musí byť konsenzus,“ uviedol. Žaloba podľa Fica môže odpovedať na viacero zásadných otázok týkajúcich sa suverenity a Slovensko má napriek jej podaniu stále veľký priestor na vyjednávanie. „Nikto sa nečudoval, že sme prišli s touto pozíciou, pretože od začiatku hovoríme povinným kvótam nie,“ vyhlásil.

Figeľ aj Fico sa zhodli, že pre riešenie migračnej krízy je veľmi dôležité riešiť situáciu priamo v Sýrii. Na tom sa podľa premiéra musia dohodnúť veľkí hráči ako Spojené štáty, Rusko a Turecko. Riešením by boli podľa neho najmä bezpečné zóny na území samotnej Sýrie, ktoré by strážili sily medzinárodného spoločenstva. Taktiež zdôraznil, že Slovensko je ochotné poskytnúť prostriedky, či už finančné alebo napríklad ľudské zdroje na zabezpečenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Figeľ pripomenul, že problémom sa musia zaoberať aj organizácie ako OSN, Liga arabských štátov alebo Africká únia.

V relácii vystúpil aj Sýrčan žijúci dlhodobo na Slovensku, lekár Ishan al Khouri. Ten pôsobí aj ako tlmočník v kontakte úradov s migrantmi. „Väčšina ,s ktorými som prišiel do styku, sú mladí ľudia, finančne zabezpečení, ktorí mierili doslova len za zárobkom,“ povedal. Ako dodal, asi len 10 percent migrantov, s ktorými sa stretol, pochádzajú zo Sýrie.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Figeľ #kvóty pre cudzincov