Dane z nehnuteľností sa majú v Bratislave zdvojnásobiť

Za byt, nebytový priestor, garáž či stavebný pozemok platia obyvatelia hlavného mesta už dnes sumy takmer dvakrát vyššie oproti celoštátnemu priemeru.

28.09.2015 07:00
Bratislava, Staré Mesto Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (127)

Magistrát sa napriek tomu rozhodol sadzby daní z nehnuteľností na budúci rok opäť zvýšiť. A to naozaj razantne, až o sto percent v porovnaní s terajšími. Dôvod? Do rozpočtu výrazne zadlženej metropoly by vďaka tomuto opatreniu mohlo pritiecť sedem miliónov eur.

„Bratislava je hlavné mesto Slovenska a Bratislavčania majú oprávnené nároky a očakávania, ktoré bez systémového financovania nášho mesta nemožno naplniť,“ tvrdí primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý). Jedným z prostriedkov na zlepšenie súčasného stavu je podľa neho aj zvýšenie daní z nehnuteľností, ktoré sa nemenili od roku 2012.

Mestský magistrát už návrh nového všeobecne záväzného nariadenia o daniach posunul všetkým 17 bratislavským mestským častiam. Do mesiaca majú k nemu zaslať pripomienky. Postoj miestnych zastupiteľstiev je však pre mesto len poradný, o návrhu budú napokon rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva, a to najskôr na októbrovom zasadnutí.

V Bratislave sa ročne na daniach z nehnuteľností vyberie zhruba 55 miliónov eur. Polovica z týchto peňazí zostáva v rozpočte mesta, druhá sa podľa prijatého kľúča prerozdeľuje mestským častiam. „Nová úprava by mestu priniesla navyše asi sedem miliónov eur,“ vyčíslila hovorkyňa primátora Ivana Skokanová.

Sadzby daní sú v metropole stanovené v troch úrovniach, podľa pásma, v ktorom sa príslušná nehnuteľnosť nachádza. Najviac na daniach zaplatia obyvatelia Starého Mesta, najmenej ľudia žijúci v okrajových častiach metropoly.

Napríklad za trojizbový byt s plochou 75 štvorcových metrov tento rok obyvateľ sídliska v mestskej časti Nové Mesto, ktorá sa nachádza v druhom pásme, uhradil 29,25 eura. Na budúci rok by však už od neho chcel magistrát zinkasovať 58,50 eura. K tomu zaplatí aj dvojnásobnú daň za prislúchajúcu časť nebytových priestorov v dome, pozemku pod ním.

Starostovia niektorých mestských častí sa už teraz k návrhu stavajú ústretovo. Iní však žiadajú aspoň prehodnotiť mieru zvýšenia a ďalší zmeny odmietajú. „Návrhom na zvýšenie daní sa ešte len zaoberá ekonomická komisia nášho zastupiteľstva, no pravdepodobne ho poslancom odporučí schváliť,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. „Musíme sa starať o prevádzku základných škôl, o opravy ciest najnižších tried, budujeme stále nové priestory pre materské školy, kde nám každý rok pribúdajú nové a nové triedy. To všetko si vyžaduje viac financií,“ zdôvodnil Tettinger.

Nové dane prerokovali napríklad v Karlovej Vsi, kde poslanci zvýšenie odmietli, aj v Dúbravke, kde zastupitelia odložili rozhodnutie na neskôr. Podľa starostky Karlovej Vsi Dany Čahojovej (nezávislá) miestni poslanci s návrhom nesúhlasili pre viacero dôvodov. „Vyčítali mu najmä to, že občania zaplatia za svoje nehnuteľnosti podstatne vyššie sumy ako tento rok, no zároveň bez záruky, že reálne dostanú lepšie služby,“ vysvetlila Čahojová. Karlovoveskí poslanci tiež za nedostatok návrhu považujú výnimku, podľa ktorej by zľavu na daniach vo výške 50 percent mali dostať všetci obyvatelia od 62 rokov automaticky, pričom sa vôbec nemá posudzovať príjmová skladba ich domácností a iné sociálne či zdravotné okolnosti.

„Naša mestská časť bude o dvíhaní daní z nehnuteľností rokovať mimoriadne,“ povedal Pravde dúbravský starosta Martin Zaťovič (SDKÚ). Pripomenul, že na zasadnutí zastupiteľstva vyvolal zámer magistrátu veľkú rozpravu. „Na rokovanie pozvalo vedenie Dúbravky aj ľudí z magistrátu, aby poslancom a obyvateľom dôvody zvyšovania daní vysvetlili. Nik však neprišiel. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som materiál po debate stiahol,“ argumentoval starosta.

V Košiciach, druhom najväčšom slovenskom meste, sa dane z nehnuteľností v roku 2016 dvíhať nebudú. „Nie, mesto Košice zatiaľ nechystá ich zvýšenie,“ informoval Miroslav Sambor z komunikačného oddelenia.

Územie Košíc je takisto rozdelené na tri pásma. Občan tam za štvorcový meter bytu, podľa jeho polohy, zaplatí 0,332 až 0,398 eura. Za rovnakú plochu nebytového priestoru 1,0 až 1,7 eura, za garáž od 0,8 do 1,15 eura atď. Košičan s plošne rovnakým bytom a v rovnakom pásme, ako v príklade vyššie uvedený Bratislavčan, tak v tomto roku zaplatil na dani 24,90 eura a ani na rok sa v tom preňho nič nezmení. Plány s dvíhaním daní nemajú ani v krajskom meste Banská Bystrica. „Čo sa týka sadzieb, tie by mali zostať nezmenené,“ potvrdila hovorkyňa mesta Zdenka Sekerešová. Za štvorcový meter plochy banskobystrického bytu sa momentálne na celom území mesta platí 0,33 eura, za trojizbový byt s plochou 75 štvorcových metrov teda Banskobystričan platí 24,7 eura ročne.

Dane z nehnuteľností v Bratislave

tri pásma hlavného mesta podľa výšky dane

  • 1. (územia mestských častí) Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač
  • 2. Nové Mesto, Ružinov, Petržalka, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Rača, Podunajské Biskupice a Vrakuňa
  • 3. Staré Mesto
niektoré sadzby daní (v eurách na štvorcový meter)
pásmo/druh stavby 1. 2. 3.
byty 0,35 0,39 0,47
nebytové priestory 1,05 1,15 1,40
stavby na bývanie 0,36 0,40 0,48
stavby na podnikanie 5,00 6,00 8,30
garáže 1,40 1,50 1,85
stavebné pozemky 0,90 1,00 1,20

Pozn.: Podľa návrhu bratislavského magistrátu by sa v roku 2016 mali uvedené sadzby približne zdvojnásobiť

Najnižšie a najvyššie sadzby daní na Slovensku (podiel v % k celoslovenskému priemeru)
Gelnica 35,1
Sobrance 35,4
Medzev 35,5
Medzilaborce 37,6
Turčianske Teplice 49,8
Krupina 100,2
Bratislava II 172,2
Bratislava IV 172,4
Bratislava III 174,9
Bratislava V 176,4
Senica 180,2
Bratislava I 197,8

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #daň z nehnuteľnosti #bratislavský magistrát