Policajná inšpekcia čaká na ortieľ sudcov

Právny zmätok okolo policajnej inšpekcie by sa mal čoskoro skončiť. Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu zrejme už zajtra zjednotí viaceré protirečivé rozhodnutia jeho senátov pri korupčných kauzách policajtov. Sú totiž verdikty, ktoré tvrdia, že inšpekcia je zákonná, a ďalšie zase hovoria o opaku. Súdy nižších stupňov vyčkávajú, ako sa celá vec vyvinie, a preto prípady súvisiace s policajtmi odročujú. Obhajcovia sa snažia situáciu využiť a poukazujú na Harabinov senát, podľa ktorého nemá inšpekcia oporu v zákone.

28.09.2015 12:00
štefan harabin, Foto: ,
Štefan Harabin
debata (2)

Už začiatkom októbra sa začína proces s bratislavským expolicajtom Ľubošom Tiefenbachom. Toho polícia obvinila po tom, čo sa agresívne správal voči vodičke, ktorej kontroloval doklady. Tiefenbach obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa sa už vyjadril, že využije na svoju obranu práve Harabinovo rozhodnutie, že inšpekcia, ktorá jeho trestný čin preverovala, je nezákonná.

Jeden zo sudcov Najvyššieho súdu Peter Paluda pre Pravdu povedal, že kolégium sa najprv pokúsi zladiť rozličné rozhodnutia senátov v tejto veci. „Pokúsime sa nájsť zjednocujúce stanovisko, ktoré by vyšlo v Zbierke rozhodnutí a bolo by záväzné,“ mienil Paluda. Najvyšší súd si vyžiadal k tomu stanoviská a právne analýzy nielen od rezortov vnútra, spravodlivosti či Generálnej prokuratúry, ale aj viacerých právnických fakúlt.

Pod vedením Harabina v tomto roku senáty Najvyššieho súdu spolu trikrát rozhodli, že inšpekčná služba ministerstva vnútra nemá oporu v zákone. Tri iné senáty tvrdia opak, jeden z nich vlani dokonca viedol samotný Harabin. Sudca Paluda povedal, že Harabinove rozhodnutia odsúhlasia len sudcovia z jeho senátov. „Za svoje rozhodnutia budú hlasovať asi len tí sudcovia, ktorí boli v senátoch, ktorým šéfuje Štefan Harabin. Aj to nie všetci,“ uviedol Paluda.

Pri zjednocovaní rozhodnutí musia byť prítomní aspoň dvanásti sudcovia Trestnoprávneho kolégia a je potrebné získať nadpolovičný počet hlasov. Podľa informácií Pravdy za stanovisko, ktoré považuje policajnú inšpekciu za zákonnú, by malo hlasovať najmenej deväť sudcov zo 16 členov kolégia.

Sudca Juraj Kliment pred časom pre Pravdu povedal, že predsedníčka Najvyššieho súdu by mala predložiť na zjednotenie dve rôzne Harabinove rozhodnutia v identickej veci z októbra 2014 a z mája 2015. „Náš senát sa len stotožnil s jeho rozhodnutím z októbra 2014,“ povedal Kliment. Harabinove rozhodnutia analyzoval v Právnych listoch sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Priklonil sa k správnosti verdiktu Harabinovnho senátu. Odmietol, že by bolo svojvoľné. Podľa neho obsahuje podrobný právny výklad sporných ustanovení, s ktorým sa dá alebo nedá súhlasiť. „Celkom určite ho však nemožno označiť za svojvoľný,“ píše Šamko, ktorý mal byť od septembra na Najvyššom súde na stáži. Svoj súhlas neskôr stiahol.

Harabin sa sporil so šéfkou Najvyššieho súdu Danielou Švecovou o to, kto mal zvolať Trestnoprávne kolégium, ktoré má vyriešiť zmätočné rozhodnutia o inšpekcii. Tvrdil, že Švecová nemala na to právo a jej konanie označil za nezákonné. Sudcovia Trestnoprávneho kolégia, naopak, upozornili, že keď Harabin odmietol kolégium zvolať, urobila tak Švecová na ich podnet. Ten dal predseda jedného zo senátov súdu Juraj Kliment.

Harabin zvolal ešte pred svojím odvolaním z funkcie predsedu kolégia jeho rokovanie až na november. Dodal, že on osobne bude rokovanie zajtra bojkotovať. Podľa neho prijaté rozhodnutie nebude zákonné.

Rokovací poriadok Najvyššieho súdu však jasne hovorí, že súd na návrh predsedu kolégia, predsedu súdu alebo ministra prijíma stanoviská k zjednocovaniu výkladu zákonov a iných všeobecne záväzných právnych predpisov, ak došlo k výkladovým rozdielnostiam v právoplatných rozhodnutiach senátov toho istého kolégia. Rokovací poriadok schválili všetci sudcovia Najvyššieho súdu.

Protirečivé rozsudky na Najvyššom súde

  • Október 2014 – Dovolací senát Najvyššieho súdu, ktorému šéfoval Štefan Harabin, rozhodol, že policajná inšpekcia neporušila práva obžalovaného a všetky dôkazy v rámci trestného stíhania vykonala v súlade so zákonom. Košický policajt Marcel¤M. tak oslobodený nebol, odpykával si päťročný trest za korupciu.
  • Rok 2014 – Dva odvolacie senáty Najvyššieho súdu (NS) potvrdili rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktorý poslal dvoch policajtov Marcela¤M. a J.¤V. za korupciu na päť rokov za mreže. Aj ich vyšetrovala inšpekcia. Neskôr ich Harabinov dovolací senát oslobodil a spochybnil zákonnosť policajnej inšpekcie.
  • Máj 2015 – Odvolací senát NS vedený Harabinom oslobodil recidivistu, ktorého poslal súd za sexuálne násilie za mreže. Zdôvodnil to tým, že sudca, ktorý násilníka poslal do väzenia, bol vo funkcii nezákonne. Sexuálneho delikventa preto prepustili na slobodu.
  • Máj 2015 – Odvolací senát vedený Harabinom oslobodil policajta Maroša¤P. obžalovaného z brania úplatkov. Senát rozhodol, že policajta obvinila inšpekcia, ktorá je nezákonná.
  • Júl 2015 – Proti tomuto rozhodnutiu podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár mimoriadny opravný prostriedok.
  • Júl 2015 – Odvolací senát oslobodil expolicajta Matúša¤D. obžalovaného z brania úplatku, Harabin znovu zopakoval, že inšpekcia nemá zákonný základ.
  • Júl 2015 – Odvolací senát NS v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín, Peter Szabo poprel rozhodnutie Harabinovho senátu z mája tohto roka a priklonil sa k záverom, ktoré prijal Harabinov senát v októbri 2014, že policajná inšpekcia má oporu v zákone.

(NS SR)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #trestnoprávne kolégium #policajná inšpekcia