Pre protest taxikárov znížil konkurent ceny

Asi dvesto taxíkov vyrazilo v kolóne do centra hlavného mesta. Protestom chceli upozorniť na podľa nich nezákonnú činnosť americkej spoločnosti, ktorá v auguste spustila aplikáciu Uber. Tá prepája vodičov so zákazníkmi, takýto odvoz je lacnejší ako klasický taxík.

28.09.2015 15:36 , aktualizované: 19:26
protest taxikarov, taxi, protest, bratislava, Foto: ,
Približne dve stovky taxíkov vyrazili z parkoviska v Petržalke na protestnú jazdu Bratislavou.
debata (20)

Trúbiaca kolóna pútala v Bratislave pozornosť najmä okoloidúcich či vodičov. V policajnom sprievode v čase začínajúcej poobedňajšej špičky vyštartovala z Petržalky a mierila do centra. Väčšina vodičov počas celej jazdy nepustila ruku z klaksóna. Okrem nesúhlasu s Uberom mala jazda podporiť požiadavku jednotných cien či stopku čiernej práci.

Taxislužby sa kvôli protestu spojili, na autách sa striedali logá rôznych spoločností. Väčšina áut mala na palubnej doske, za stieračom či na prednej kapote aj logo Únie taxikárov z Bratislavy. Kolóna sa otočila pred parlamentom a prezidentským palácom, kde museli dopravu riadiť policajti.

Predseda Únie taxikárov z Bratislavy (UTB)... Foto: Ivan Majerský, Pravda
protest taxikarov, taxi, protest, Ondrej Wenzl Predseda Únie taxikárov z Bratislavy (UTB) Ondrej Wenzl.

Predseda Únie taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl tvrdí, že sa pre protest rozhodli, pretože nemali inú možnosť. „Snažili sme sa kontaktovať ústavných činiteľov už všetkými spôsobmi. Tri roky bojujeme s problémami, ktoré taxikári majú a tri roky sa s tým nič nerobí. Keď sa niečo rieši, tak malé čiastočné zmeny, ale podstatné veci sa nemenia,“ vysvetlil.

Ako ďalej dodal, zastupujú taxikárov na celom Slovensku, ktorí riešia rovnaké problémy. V prípade, že kompetentní nebudú konať, budú protesty pokračovať alebo aj stupňovať. „Budeme pokračovať dovtedy, kým ústavní činitelia nezačnú konať. Sme už v takej situácii, že nemáme čo stratiť. Naše živobytie je ohrozené liknavosťou štátu, ktorý si na nás vymyslel podmienky,“ povedal Wenzl.

Štrajk mal poukázať na štyri základné oblasti, s ktorými sú taxikári nespokojní. Prvou je podľa únie porušovanie zákona spoločnosťou Uber a liknavosť štátnych úradníkov voči tejto spoločnosti. Taxikári sú nespokojní hlavne s tým, že nová prepravná spoločnosť nedodržiava zákony, ktoré platia pre nich. „Poskytuje prácu ľuďom, ktorí na to nemajú oprávnenie. Keď štát vytvoril zákony, podľa ktorých fungujeme, akým právom sem niekto má prísť a porušovať ich, ako chce?“ mieni šéf únie.

Uber je systém na zdieľanie jazdy. Namiesto dispečingu si klienti autá objednávajú cez mobilnú aplikáciu. Na včerajší štrajk reagovala firma Uber polovičnými cenami. „Tieto hrozby od malej hŕstky taxikárov iba zvýrazňujú fakt, že alternatívy ako Uber sú medzi ľuďmi čoraz populárnejšie,“ uviedla spoločnosť v reakcii. Ako ďalej uviedla, pracuje na tom, aby mali všetci vodiči platné licencie.

Na licencie upozornilo Uber už aj ministerstvo dopravy. Podľa zákona je preprava najviac deviatich osôb za poplatok taxislužbou a jej vodič musí mať všetky potrebné doklady vrátane licencie. „Z tohto dôvodu boli zástupcovia spoločnosti Uber Slovakia s. r. o. požiadaní o informovanie všetkých vodičov zaregistrovaných v tejto aplikácii, že v prípade, ak nemajú potrebné doklady, dopúšťajú sa porušovania tohto zákona,“ povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Taxikári tiež pripomínajú prípady čiernej práce v ich radoch a potrebu zavedenia jednotnej ceny. Podľa Wenzla by rovnaké ceny vyriešili hneď niekoľko problémov. Zákazníci by na taxík nemuseli dlho čakať a mohli by si vybrať, akým autom chcú cestovať. Takže by sa prirodzene zvýšila kvalita taxíkov. Bratislavčania s taxíkmi nemajú len dobré skúsenosti. Sťažujú sa najmä na vysoké ceny. „Celkovo mám s taxíkmi pozitívne, ale aj negatívne skúsenosti. Raz som zažila veľmi nekorektný prístup taxikára. Cestovala som z autobusovej stanice k zimnému štadiónu, bola veľká snehová kalamita, MHD meškala. Taxík ma vyšiel asi 40 eur, bolo to zneužitie situácie,“ hovorí pani Jana z Bratislavy.

Štyridsaťdvaročný Bratislavčan Igor sa na taxíky nesťažuje. Treba si však podľa neho vedieť vybrať správnu taxislužbu. „Známi z cudziny mali problém s vysokou cenou. Ja zatiaľ nemám negatívne skúsenosti,“ dodal.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #taxikári #Uber