Otec mal odpojiť syna od dýchacieho prístroja

V jednom z popradských bytov skončil v sobotu život 24-ročného Dominika, ktorý mal poškodený mozog. Jeho 46-ročný otec Jozef ho mal podľa polície odpojiť od dýchacieho prístroja, od ktorého bol závislý.

28.09.2015 19:47
debata (72)

Polícia už muža obvinila z trestného činu vraždy. Docent trestného práva Peter Polák hovorí, že išlo o priamu eutanáziu, ktorá sa u nás hodnotí ako vražda. Trest však môže byť vzhľadom na okolnosti oveľa nižší.

Dominikovi zistili poškodenie mozgu pár mesiacov po narodení. Prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová nevedela potvrdiť, či sa o neho rodičia starali po celý čas.

V sobotu popoludní mal otec prerušiť vzduchovú ventiláciu, ktorú mal jeho imobilný syn napojenú do krku. Dominik sa udusil. Jeho matka bola v tom čase podľa našich informácií v levočskej nemocnici. Jozef je obvinený z vraždy. „Vyšetrovateľ v tomto prípade spracuje podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného muža do väzby,“ hovorí Migaľová. Polícia pracuje aj s verziou, že šlo o skratové konanie. K vyšetrovaniu bude podľa Migaľovej pravdepodobne prizvaný aj súdny znalec, ktorý bude skúmať otcov psychický stav. Pretože v Dominikovom prípade ide o chránenú osobu, Jozefovi by mohlo hroziť 20 až 25 rokov vo väzení.

Podľa docenta trestného práva Petra Poláka z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave je zatiaľ predčasné hovoriť o trestných sadzbách. Odpojenie od prístrojov je priamou eutanáziou a náš zákon to hodnotí ako vraždu. „V tomto prípade je dôležitá otcova motivácia. Ak išlo o nezvratný zdravotný stav, otec zrejme konal v presvedčení, že synovi uľaví. Ide o takzvané usmrtenie z útrpnosti.“ Polák vysvetlil, že ak sa u otca preukáže takáto motivácia, súd by mohol upustiť od potrestania alebo by mohol zmierniť trest, napríklad na desaťročné väzenie. Ide o takzvané moderačné právo sudcu, čo je právo sudcu uložiť nižší trest, ako stanovuje zákon pre konkrétny trestný čin Svoju úlohu zohrá aj psychický stav otca. Vyšetrovanie by malo dokázať aj to, či bol v čase skutku príčetný. Dlhodobá starostlivosť o ťažko chorého syna môže mať podľa Poláka vplyv na psychiku. „Okolnosti mohli viesť k duševnej poruche, dokonca aj k chvíľkovej,“ poukazuje.

Prípad priamej eutanázie si docent práva na Slovensku nepamätá. Skôr sa vyskytuje nepriama eutanázia, ktorá sa nepovažuje za trestný čin. „Ide o prípad, keď je chorý človek usmrtený nechtiac, napríklad pri podávaní liekov proti bolesti. Tie na jednej strane pacientovi pomáhajú, na druhej strane pôsobia na oslabený organizmus tak, že mu skracujú život,“ spomenul.

V zahraničí, aj v okolitých štátoch, je podľa experta na trestné právo bežné, že aj keď sa potvrdí usmrtenie z útrpnosti a páchateľ je dokonca príčetný, súd konštatuje, že došlo k trestnému činu, ale od trestu upustí alebo ho uloží v oveľa nižšej sadzbe.

Ak by sudca v popradskom prípade neuložil žiadny trest, nie je vylúčené, že by mohlo ísť o precedens. „Neviem, či sa nájde na Slovensku sudca, ktorý by si trúfol neuložiť žiadny trest,“ uzavrel Polák.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #obvinenie z vraždy