Nový neurostimulátor zlepšuje liečbu parkinsona

Triasli sa mu ruky, hlava, jeho písmo sa zmenilo na nečitateľné čmáranice. Nebyť inovatívnej liečby Parkinsonovej choroby, z tridsaťšesťročného muža by sa stal nesamostatný človek odkázaný na pomoc iných.

29.09.2015 10:00
parkinsonova choroba , liecba, neurostimulátor, Foto: ,
Vďaka vynovenému neurostimulátoru dokážu pacienti postihnutí Parkinsonovou chorobou viesť život bez obmedzení.
debata (1)

Prejavy Parkinsonovej choroby ako tras, stuhnutosť či problémy s rečou dokáže zmierniť alebo takmer úplne odstrániť hĺbková stimulácia v mozgu. Úspešnosť liečby zvyšuje nový neurostimulátor, ktorý pri diagnostike magnetickou rezonanciou nepoškodí zdravie.

„Vyšetrenie magnetickou rezonanciou v určitom čase musí podstúpiť až 70 % pacientov s parkinsonom. Na starších stimulátoroch mohlo v dôsledku zahrievania vodivých častí systému dôjsť k poškodeniu tkaniva v okolí prístroja. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou je pritom pri neurologických problémoch veľmi dôležité,“ hovorí neurológ Peter Valkovič.

Vynovený stimulátor vďaka možnosti podstúpiť s ním aj magnetickú rezonanciu výrazne zvyšuje úspešnosť celkovej liečby. Prístroj od začiatku tohto roka implantujú lekári na Slovensku. Zákrok uhrádzajú zdravotné poisťovne a robia ho v troch nemocniciach v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Doteraz operáciu absolvovalo sedemdesiat pacientov, ich počet bude do konca roka vyšší.

Parkinsonova choroba je nevyliečiteľná, lieky len zmiernia nepríjemné prejavy a znižujú zdravotné postihnutie. Pacienti, ktorým klasická medikamentózna liečba nezaberá, môžu využiť hĺbkovú stimuláciu mozgu prostredníctvom implantovaného neurostimulátora a elektród zavedených do mozgu.

Pravidelné elektrické impulzy zmierňujú prejavy choroby, pacient žije kvalitnejšie. Zavedenie elektród predstavuje jeden z najnáročnejších chirurgických zákrokov, pri operácii je pacient v bdelom stave.

Takýto zákrok podstúpil aj 46-ročný Leonard Topoľanský. Chorobu mu diagnostikovali pred desiatimi rokmi. „Keď sa u mňa začala choroba prejavovať, úplne ma to vyradilo z normálneho života. Hoci som bral lieky niekoľkokrát za deň, stále sa to zhoršovalo. Nemohol som ovládať svoje telo, nebolo mi vôbec rozumieť,“ opisuje Leonard, ktorý sa preto rozhodol pre neurostimulátor. Ako uviedol, keď chcel viesť „normálny“ život, inú možnosť nemal.

V pondelok na tlačovej konferencii, kde nový prototyp predstavovali, pán Topoľanský predviedol, ako taký malý strojček vplýva na jeho zdravotný stav. Na chvíľu ho ovládačom vypol a dovtedy pokojne sediaci muž prestal kontrolovať svoje telo. Neovládateľne sa celý triasol a nedokázal súvisle hovoriť. Potom strojček zapol a nepríjemné symptómy zmizli. Po operácii sa zotavil rýchlo, vrátil sa do práce a dokonca hráva pingpong.

Implantácia elektród a stimulátora sa skladá z dvoch krokov. Najskôr v lokálnej anestézii zavedú elektródy do mozgu. Pacient musí byť počas operácie pri vedomí, aby mohli lekári priebežne kontrolovať funkcie mozgu. V priebehu zákroku musí napríklad vymenovať všetky mesiace v roku alebo hýbať rukou.

Umiestnenie elektród je vopred vypočítané na základe údajov z magnetickej rezonancie. Potom nasleduje zvedenie neurostimulátora pod kľúčnu kosť, ktorá už prebieha v celkovej anestézii. Oba prístroje sa navzájom prepoja pod kožou.

Náklady na hĺbkovú stimuláciu mozgu pre zdravotnú poisťovňu predstavujú 35-tisíc eur, do troch rokov sa jej tieto peniaze vrátia, keďže pacient už neužíva drahé lieky. Zákrok je pomerne bezpečný a podľa neurológov je pri ňom minimálna úmrtnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #neurostimulátor