Oheň a síra na sneme lekárskej komory

Hnev a obviňovanie. Toto si v hlavnom prejave vypočuli lekári, ktorí sa cez víkend zúčastnili snemu lekárskej komory v Košiciach. Prezident komory Marian Kollár mal pôvodne hovoriť o víziách komory, namiesto toho sa obul do čestného prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora.

29.09.2015 13:00
slovenska lekarska komora, slk, kollar Foto: ,
Marian Kollár.
debata (15)

Podľa informácii, ktoré má denník Pravda k dispozícii, členovia snemu sa o ďalšom smerovaní komory veľa od svojho prezidenta nedozvedeli. „Jeho ústredný prejav mal názov smerovanie lekárskej komory, ale za hodinu nepovedal nič o tom, čo by mala komora robiť, kam by mala smerovať, iba chrlil zo seba invektívy na Pásztora,“ uviedol lekár, ktorý si neprial zverejniť svoje meno.

Podľa viacerých lekárov to bolo nechutné a nemiestne. Šéfovi komory malo najviac prekážať, že nevznikol jednotný spoločný zväz ambulantných poskytovateľov, ku ktorému snem zaviazal už pred rokom vedenie komory.

„Kollár si to vysvetlil po svojom, a tvrdil, že on nemôže pracovať s človekom, ktorý je nedôveryhodný a použil ešte tvrdšie slová. Bolo to nemiestne,“ myslí si lekár. Jednotný zväz skrachoval na drobnostiach, aj napríklad na tom, kto ho bude viesť. Dnes sú ambulantní lekári rozdelení do viacerých organizácií, sú v komore, v asociácii a v únii špecialistov.

Ladislav Pásztor. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Ladislav Pasztor Ladislav Pásztor.

Bývalý šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor pre Pravdu povedal, že to nebolo prvýkrát, čo sa do neho prezident komory pustil. „Naznačoval nejaké pochybenia, dával si pozor na slová, hovoril nezrozumiteľne a ani nie je jasné, čo tým vlastne myslel,“ reagoval Pásztor. Dodal tiež, že ho Kollár obviňoval aj z toho, že majú vyššie nákladové ceny. „Nie je to pravda,“ podotkol čestný prezident asociácie.

Pásztor spočiatku aj zvažoval žalobu, ale nakoniec si to rozmyslel. „Keďže Kollárove slová nie sú uchopiteľné a boli nepriame, žalobu nedávam,“ pripomenul s tým, že to bol práve prezident komory, ktorý zabránil vzniku jednotného zväzu ambulantných poskytovateľov.

Denník Pravda oslovil aj Mariana Kollára. Telefón počas dňa nedvíhal. Popoludní z komory prišlo písomné vyjadrenie. „V prejave prezidenta SLK Mariana Kollára na Sneme Slovenskej lekárskej komory neodzneli žiadne slová o korupcii MUDr. Pásztora,“ znelo v stanovisku komory.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #snem #slovenská lekárska komora