Trestnoprávne kolégium povedie Duľa, nahradí Harabina

Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR povedie Libor Duľa. Členovia kolégia ho v utorok zvolili na čelo, vo funkcii nahradí Štefana Harabina.

29.09.2015 12:41
debata (5)

Toho na návrh predsedníčky Daniely Švecovej odvolali z funkcie v polovici septembra. Za Duľu na čele kolégia z 13-tich sudcov hlasovalo 10, traja boli proti. Informácia je zverejnená na internetovej stránke Najvyššieho súdu SR.

Trestnoprávne kolégium teraz pokračuje v rokovaní a jeho sudcovia sa snažia zjednotiť rozdielne stanoviská senátov na inšpekciu ministerstva vnútra a aj zákonnosť rozsudkov veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu. Zjednocujúce stanovisko je potrebné a bude záväzné tak pre senáty Najvyššieho súdu SR, ako aj pre ostatné súdy. (O výsledku rokovania Trestnoprávneho kolégia čítajte v článku Právny zmätok okolo policajnej inšpekcie sa skončil.)

Potrebné je aj pre nastolenie právnej istoty účastníkov konania, uviedol šéf Špecializovaného trestného súdu Michal Truban. Aj právnička spolupracujúca s VIA IURIS Zuzana Čaputová uviedla, že táto situácia je neudržateľná a má vážne dôsledky. Je nevyhnutné zjednotenie rôznych stanovísk, a teda zhoda v kolégiu na tom, ktorý z výkladov zákona je správny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #trestnoprávne kolégium