Slovensko čaká piaty zápas s Bruselom. Tentoraz o kvóty

Aj keď si výsledok trúfne odhadnúť málokto, jedno je isté. Bude to určite jedna z najostrejšie sledovaných žalôb v Európe. Jej predmetom budú povinné kvóty o prerozdelení utečencov, ktoré vyvolali konflikt v únii. Ako jediná krajina v EÚ ju chystá Slovensko. Ďalší odporca kvót, Maďarsko nevylúčilo, že sa pridá.

30.09.2015 12:33 , aktualizované: 20:00
nitra, výjazdové rokovanie, vláda, fico, kažimír, Foto: ,
Premiér Robert Fico (na snímke s ministrom financií Petrom Kažimírom) informoval po rokovaní vlády, že kabinet spúšťa prípravu žaloby.
debata (145)

Vláda Roberta Fica sa poponáhľala a v stredu oznámila, že spúšťa proces prípravy žaloby. Urobila tak týždeň po kľúčovom hlasovaní ministrov vnútra únie, kde boli Slováci, Česi, Maďari, Rumuni prehlasovaní väčšinou, Fíni sa zdržali. Podľa tohto rozhodnutia by si mali krajiny povinne prerozdeliť 120-tisíc utečencov.

Fico následne vyhlásil, že proti kvótam podá žalobu a že ich nebude rešpektovať. To znamená, že Slovensko navyše čaká aj spor s Európskou komisiou, ktorý sa môže skončiť finančnou pokutou. Ale späť k žalobe. Pre Slovensko to nie je novinka, v minulosti sa proti rozhodnutiam únie ohradilo žalobou už štyrikrát.

Nikdy sa to však nedialo v takej vypätej a chúlostivej situácii ako teraz. Utečenecká kríza a to, ako ju autority únie zvládnu, sa považuje za zásadné pre budúcnosť EÚ. Má Slovensko šancu uspieť alebo pohorí? Premiér tvrdí, že si treba počkať na výsledok. „Koľkokrát sme už počuli, že prehráme arbitráž a budeme platiť. Ešte sa len objaví myšlienka a už nás odsudzujete na neúspech,“ reagoval včera Fico.

Pravda oslovila s touto otázkou dvoch právnikov. Odborník na európske právo Miroslav Slašťan považuje za kľúčovú argumentáciu na súde. „Súdne konanie je zápas. Na začiatku je to vždy 0:0. Ak dáme dobrú žalobu a zástupca Rady EÚ nebude vedieť vyvrátiť naše argumenty, tak vyhrá lepší,“ poznamenal. Bývalý generálny advokát Súdneho dvora EÚ, dnes poradca prezidenta Ján Mazák, naopak, šance nevidí.

„Nedá sa vylúčiť úspech žaloby členského štátu proti Rade EÚ alebo Európskemu parlamentu, ale nie v tomto konkrétnom prípade,“ povedal Mazák pred pár dňami. Ficova vláda má na podanie žaloby necelé tri mesiace. Je predpoklad, že sa tak stane niekedy v decembri. Samotnú žalobu vláda schvaľovať nebude, po jej vypracovaní ju odsúhlasí minister spravodlivosti Tomáš Borec a následne sa predloží Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu.

Materiál o žalobe, ktorý včera prerokoval kabinet, je tajný. Fico po rokovaní iba vyhlásil, že o obsahu podania ministri nehovorili. „My sme len povedali, že sa žaloba podáva,“ uviedol. Prípravu žaloby má v rukách zástupkyňa Slovenska pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová. Spolupracovať bude aj s rezortmi vnútra a zahraničných vecí.

Rozhodnutie o premiestnení celkového počtu 120-tisíc utečencov podľa systému kvót do jednotlivých členských krajín únie už vyšlo minulý týždeň 24. septembra v úradnom vestníku EÚ. Slovenská vláda argumentuje, že je technicky neuskutočniteľné a malo sa udiať na dobrovoľnom základe. Slovensko by malo prijať celkom 1 458 utečencov.

Fico nechcel v stredu hovoriť, čo konkrétne mieni SR napadnúť. „Právo EÚ je mimoriadne komplikované, minimálne tak ako celá EÚ. Nechávame to na profesionálov,“ poznamenal. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová uviedla, že žaloba sa ešte len ide písať. Pôjde o neverejný dokument, ministerstvo však plánuje neskôr niektoré informácie zverejniť. Výsledok celého súdneho procesu by mohol byť známy do dvoch rokov, keďže však ide o vysoko sledovanú záležitosť celou úniou, môže k nemu dôjsť skôr.

O čo teda Slovensko môže oprieť svoju žalobu? Podľa právnika Slašťana je to teraz ťažké odhadovať, pretože nie sú známe všetky detaily schvaľovacieho procesu o kvótach. „Osobne si myslím, že sa pôjde do procesnej stránky veci. Či EÚ mala právomoc prijať takéto rozhodnutie, či bola dodržaná príslušná schvaľovacia procedúra. Môže sa napadnúť právny základ rozhodnutia, dodržanie zásady proporcionality a subsidiarity,“ mienil Slašťan.

Podľa neho to znamená, že sa môže hovoriť o tom, či sa vec mala riešiť na úrovni národných štátov, alebo na centrálnej úrovni. Tiež sa môže v žalobe spochybňovať, či EÚ použila primerané prostriedky na dosiahnutie cieľa. Podanie žaloby vyvolalo spor medzi vládou a opozíciou. Kresťanskí demokrati aj Most-Híd považujú za chybu súdiť sa s Bruselom, hoci povinné premiestňovanie utečencov všetky parlamentné strany odmietli.

Most-Híd vyhlásil, že premiér by si mal na žalobu vypýtať mandát parlamentu. „Ani k odmietnutiu kvót premiér nepotreboval mandát parlamentu, a predsa sa parlament dvakrát zaoberal touto otázkou. Dokazuje to, že premiér využíva parlament len vtedy, keď mu to vyhovuje,“ povedal šéf Mostu-Híd Béla Bugár. Bude preto žiadať predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby sa o žalobe rokovalo v pléne parlamentu a premiér by mal nájsť odvahu svoj krok obhájiť.

Robert Fico je však presvedčený, že kabinet nepotrebuje mandát Národnej rady. „Nie je to v ústave a ani iným spôsobom upravené. Sme presvedčení, že postupujeme v súlade s vnútroštátnym poriadkom SR. Ak som proti niečomu, tak musím dotiahnuť veci do konca,“ povedal Fico. Podľa neho je v postoji KDH a Mostu-Híd veľká miera farizejstva. „Nemôžu na jednej strane tvrdiť, že sú proti kvótam, a keď majú urobiť konkrétne kroky, už ich nechcú urobiť,“ dodal.

Čo sa týka štyroch žalôb proti rozhodnutiam EÚ, ktoré Slovensko podalo v minulosti, dvakrát na súde v Luxemburgu neuspelo, raz vyhralo a raz žalobu stiahlo. Tento rok SR napríklad neuspela so žalobou na Európsku komisiu, ktorá požadovala dodatočné zaplatenie do rozpočtu únie sumu 1,4 milióna a druhýkrát 1,6 milióna eur.

V roku 2012 bol štát úspešný v spore s Bruselom, ktorý sa týkal nadbytočných zásob poľnohospodárskych produktov. Žalobu z roku 2007, ktorá súvisela so znížením emisií kvót oxidu uhličitého, SR stiahla po kompromise, ktorý ponúkol Brusel.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Nitra #žaloba #Štrasburg #utečenci #kvóty