Vláda v okolí Nitry prerozdelila takmer 8 miliónov eur

Takmer osem miliónov eur vyčlenila vláda Roberta Fica pre Nitriansky kraj na stredajšom výjazdovom zasadnutí v Župnom dome v Nitre. Na investičné akcie v sociálno-ekonomickej oblasti schválila 2 493 000 eur a 5 450 611 eur pôjde na zlepšenie postavenia nezamestnaných mladých ľudí na trhu práce v Nitrianskom kraji prostredníctvom národného projektu Praxou k zamestnaniu.

30.09.2015 12:46 , aktualizované: 13:08
vláda, výjazdové rokovanie v Nitre Foto: ,
Sprava: Premiér Robert Fico a predseda NSK Milan Belica pred začiatkom výjazdového rokovania 178. schôdze vlády SR v sídle predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.
debata (7)

Ako povedal premiér Robert Fico na tlačovej besede po zasadnutí, schválené projekty predstavujú „všehochuť toho, čo obce a mestá v Nitrianskom kraji potrebujú a nemajú na to vlastné zdroje.“ Medzi najväčšie patrí rekonštrukcia Zámku Topoľčianky, na ktorú vláda schválila 200-tisíc eur. „Očakávame, že táto národná kultúrna pamiatka by mohla byť využívaná v rámci slovenského predsedníctva v Európskej únii, ktoré sa začína po 1. júli 2016,“ povedal Fico.

Spolu 288-tisíc eur pôjde Domovu dôchodcov v Šali, na rekonštrukciu opláštenia Zimného štadióna v Nitre dostane mesto Nitra 150-tisíc eur, spolu 15-tisíc eur pôjde na rekonštrukciu benediktínskeho kláštora na Zobore. Ďalšie financie dostanú obce na rekonštrukcie kultúrnych domov, materských škôl, ciest, chodníkov, verejného osvetlenia či domov smútku. Peniaze z kapitoly Všeobecná pokladničná správa ministerstva financií má rezort uvoľniť do 31. októbra 2015.

Na úseku školstva vláda okrem iného podporí dobudovanie a vybavenie centier odborného vzdelávania a prípravy za­meraných na strojárstvo a elektrotechniku. V oblasti zdravotníctva je v pláne výstavba prechodu medzi pavilónom chirurgických disciplín a novým liečebným pavilónom vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Vláda tiež podporí vybudovanie zdravotníckeho zariadenia v Šali a peniaze by chcela nájsť aj na projekty v oblasti odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v rámci doteraz neriešených aglomerácií v Nitrianskom kra­ji.

Podporiť chce aj prípravu rýchlostnej cesty R8, ktorá sa má začínať v obci Hradište a skončiť v Nitre, kde by sa napojila R1. V pláne je aj dostavba príjazdovej ko­munikácie R1 v časti Lehota a generálna oprava Univerzitného mosta v Nitre. Pre výstavbu nového mosta cez Dunaj má ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zabezpečiť verejné obstarávanie na štúdiu realizovateľnosti cesty I. triedy Topoľčany – Nitra – Komárno.

V pláne je tiež uzavretie memoranda medzi Železnicami SR a Mestom Nitra o spoločnom postupe obnovy železničnej sta­nice Nitra a vyhlásenie verejného obstarávania na výber dopravcu pre linku diaľkovej želez­ničnej dopravy na úseku Bratislava – Šaľa – Šurany – Levice – Kozárovce – Zvolen – Banská Bystrica.

Na spoločný stredajší obed s vládou pozvali do Župného domu v Nitre majstra sveta v chôdzi na 50 kilometrov Mateja Tótha, ktorému Fico osobne zablahoželal k víťazstvu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #financie #výjazdové rokovanie #nitriansky kraj