V rebríčku THE World University Rankings sú dve slovenské univerzity

Do celkového poradia najlepších univerzít sveta v rebríčku Times Higher Education World University Rankings za obdobie 2015 až 2016 sa dostali dve slovenské univerzity. Slovenská technická univerzita v Bratislave a Univerzita Komenského v Bratislave sa umiestnili na pozícii 601-800.

01.10.2015 10:27
STU, FIIT, student, vysokoskolak, vysoka skola Foto: ,
Slovenská technická univerzita v Bratislave bodovala najmä v hodnotení spolupráce s praxou a so zahraničím.
debata (6)

Vyplýva to zo zverejneného rebríčku Times Higher Education World University Rankings, o ktorom informovala hovorkyňa Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová.

Rebríček vedie Technologický inštitút v Kalifornii, nasledujú univerzity v Oxforde, v Stanforde a v Cambridge. Popri univerzitách z USA a Veľkej Británie sa do prvej desiatky dostala len jedna univerzita z Európy, a to švajčiarsky Technologický inštitút ETH Zurich.

THE World University Rankings hodnotil vzdelávanie, výskum, spoluprácu s praxou aj spoluprácu so zahraničím. Slovenská technická univerzita v Bratislave bodovala najmä v hodnotení spolupráce s praxou a so zahraničím. Univerzita Komenského vynikla predovšetkým v hodnotení medzinárodnej spolupráce.

„V spolupráci s praxou je STU dlhodobo silná, v predošlom roku získala opakovane za výskum a projekty na zmluvu pre priemysel najviac zo všetkých slovenských univerzít. Išlo o sumu 1,7 milióna eur, pričom univerzita riešila 274 projektov zmluvného výskumu pre priemyselnú prax,“ dodala Settey Hajdúchová.

V prípade spolupráce so zahraničím hodnotila agentúra počet prednášajúcich cudzincov, počet zahraničných študentov, ako aj medzinárodné spoluautorstvo vedcov. V prípade výskumu hodnotila reputáciu, objem výskumu a citácie, ale aj príjem vedeckých pracovníkov univerzity. V oblasti vzdelávania hodnotila počet prednášajúcich k počtu študentov, počet doktorandov a tiež rozpočet inštitúcie. THE World University Rankings zverejnil hodnotenie už po 12. raz.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzity #hodnotenie #THE Educat