V Lešti sa budú školiť agenti

Tajní agenti členských krajín NATO sa budú školiť a trénovať na Slovensku. Vo výcvikovom priestore Lešť vznikne Centrum pre kontrarozviedne spôsobilosti krajín aliancie.

01.10.2015 14:30
debata (37)

Práve tu si budú medzi sebou spravodajcovia vymieňať napríklad informácie o tom, ako odhaliť príznaky bezpečnostných hrozieb, budú sa učiť ovládanie spravodajskej techniky, alebo si odovzdajú skúsenosti s odhalením nepriateľa.

Vznik strediska iniciovali ministri obrany Slovenska a Poľska. „Aj vzhľadom k zmenenej bezpečnostnej situácii sme s poľským partnerom otvárali na pôde NATO túto tému a podarilo sa nám ju presadiť,“ povedal minister obrany Martin Glváč, ktorý v stredu v americkom Norfolku podpísal memorandum, ktoré hovorí o vzniku tohto centra.

K jeho vytvoreniu sa pridali aj ďalšie krajiny. Medzi nimi Nemecko, Taliansko, Česká republika, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Chorvátsko a Slovinsko. Glváč očakáva, že o rok pribudnú aj ďalšie štáty ako Veľká Británia, USA či Francúzsko.

„Sme pripravení prijať zodpovednosť za vytvorenie adekvátnych podmienok pre vzdelávanie a výcvikové aktivity,“ povedal minister Glváč. Kedy sa agenti po prvýkrát stretnú na území Slovenska, zatiaľ známe nie je.

Hlavnou úlohou centra má byť vzdelávanie a tréning v oblasti kontrarozviedky a zlepšenie práce spravodajcov. Podľa bývalého náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka sa zvýši aj spôsobilosť ozbrojených síl, ktoré so spravodajcami často spolupracujú. „Bude to o odovzdávaní informácií, o používaní technických prostriedkov, taktických postupov. O systéme sledovania príznakov, ktoré môžu naznačiť isté bezpečnostné hrozby,“ uviedol Vojtek.

Centrum nebude určené začiatočníkom, ale ľuďom, ktorí už v spravodajstve pracujú. Konkrétne informácie si tu však tajní vymieňať nebudú. „To sú dosť citlivé informácie. Ide skôr o praktické veci, ktoré sú zovšeobecnené a pomôžu posunúť oblasť spravodajstva dopredu,“ dodal.

Podľa Vojteka centrum bude mať svoju samostatnosť a pracovať bude podľa spoločnej dohody členských krajín, ktoré podporili jeho vznik. "Rozpočet, činnosť a aj plány, na základe ktorých bude fungovať, schvaľujú tieto krajiny. Nakoľko sa vytvorí v Lešti, bude čiastočne podriadené našej legislatíve.

Slovensko bude znášať len špeciálne výdavky, ako je napríklad prenájom budov," doplnil Vojtek. Pripomenul, že podobné centrum už u nás funguje. Ide o stredisko v Trenčíne. „Zaoberá sa výbušninami, nástražnými systémami a ich zneškodňovaním. Informácie získané od všetkých aliančných partnerov, ktorí sú v centre zapojení, sa tam zhromažďujú a odborníci ich analyzujú, a potom robia školenia,“ priblížil Vojtek.

Vytvorenie strediska kontrarozviedky je reakciou na aktuálnu bezpečnostnú situáciu vo svete. Podľa analytikov ide predovšetkým o súčasnú migračnú krízu v Európe. „Spoločne sa budú pripravovať na riešenie rizík, ktoré vychádzajú zo súčasných migračných tém,“ uviedol expert na terorizmus Andor Šándor.

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona sa pri vzniku centra vychádza zo skutočnosti, že v budúcich rokoch sa situácia zrejme nezlepší, dokonca zhorší. „Každý členský štát musí byť na pozore,“ podotkol Samson.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Lešť #kontrarozviedka