Polícia bude v pondelok kontrolovať autobusy a nákladiaky

Slovenskí policajti sa v pondelok 5. októbra zapoja do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie, posvietia si na dodržiavanie povinností autobusov a nákladných vozidiel.

02.10.2015 12:53
debata (3)

Ako uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, akciu organizuje medzinárodná stavovská organizácia Tispol, ktorá združuje služby dopravnej polície európskych štátov. Akcia bude trvať od 5. do 11. októbra a jej cieľom je aj takýmto spôsobom prispieť k bezpečnosti cestnej premávky na európskych cestách.

Dopravní policajti budú kontrolovať predovšetkým dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Skontrolujú tachografy, aby nedochádzalo k nezákonnej manipulácii s prístrojmi, kotúčmi alebo kartami vodičov. Pozornosti neujde ani dodržiavanie doby odpočinku, povinných prestávok a predpísané doklady, ktoré sú vodiči nákladných vozidiel a autobusov povinní mať pri sebe.

Kontroly budú zamerané aj na technický stav vozidiel, povolené rozmery a hmotnosť, dodržiavanie predpisov pri preprave nebezpečného nákladu alebo odpadu a ich uloženie. „Vodiči nákladných vozidiel aj autobusov by nemali zabúdať ani na používanie bezpečnostných systémov, na ktorých používanie sa polícia bude tiež sústreďovať,“ priblížila Baloghová. Okrem vodičov autobusov a nákladných vozidiel sa však kontrolám nevyhnú ani vodiči ostatných vozidiel, najmä tí, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky.

V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva, častejšie dochádza ku kolíziám vodičov motorových vozidiel s nemotorovými účastníkmi cestnej premávky. Policajti sa preto zamerajú i na dodržiavanie zákazu alkoholu, stanovených rýchlostí či používanie reflexných prvkov chodcami a cyklistami.

„Takéto kontroly by však nemali byť jediným dôvodom dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Najmä v tomto období je potrebná zvýšená opatrnosť a ohľaduplnosť všetkých účastníkov, aby bola jazda bezpečná a bez následkov na životoch, zdraví alebo majetku,“ uzavrela hovorkyňa policajného prezídia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #TISPOL #Prezídium policajného zboru