Kiska hovoril s poľským prezidentom o spolupráci

Spolupráca a medzinárodné vzťahy boli témami prvého neformálneho stretnutia prezidentov Slovenskej republiky a Poľska Andreja Kisku a Andrzeja Dudu v Červenom Kláštore. Kiska privítal svojho poľského kolegu na lávke cez Dunajec na hraničnom priechode Śromowce Niźne – Červený Kláštor. Potom nasledovala spoločná prehliadka kláštora a pracovný obed.

02.10.2015 17:00
Kiska, Andrzej Duda, Polsko Foto: ,
Slovenský prezident Andrej Kiska a poľský prezident Andrzej Duda (vľavo v popredí) počas stretnutia v Červenom Kláštore.
debata (56)

„Stretnutie bolo veľmi priateľské a som rád, že sme zvolili práve toto miesto. Vždy tu bol blízky vzťah medzi Slovenskom a Poľskom a toto symbolizovalo, ako blízko k sebe máme ako krajiny,“ povedal bezprostredne po stretnutí slovenský prezident.

Podľa Kisku musia obe krajiny spoločne uvažovať nad tým, ako sa spájať, ako problémy riešiť a ako rozvíjať vzájomnú spoluprácu, ktorá má ešte rezervy. Slovenský prezident rovnako ocenil silu Visegrádskej štvorky, podľa neho má totiž spájanie krajín význam. „Je veľmi dôležité uvedomiť si v Európskej únii, že pokiaľ chceme uspieť, tak si my, menšie krajiny, musíme nachádzať spojencov, s ktorými potom musíme ťahať za jeden koniec,“ povedal.

„Prerokovali sme rôzne významné medzinárodné záležitosti, referoval som pánovi prezidentovi summit Organizácie Spojených národov (OSN), závery zo stretnutí. Hovorili sme tiež o našich záležitostiach, teda o možnostiach investovania do spolupráce v rámci V4," povedal poľský prezident. Okrem medzinárodnej situácie vrátane témy migrantov sa obaja štátnici venovali aj infraštruktúre či turistickej výmene medzi Slovenskom a Poľskom.

Počas stretnutia prezidenti hovorili aj o plynovode Nordstream 2. „Všetkým je zrejmé, že pokiaľ by sa plynovod vybudoval, znamenalo by to potenciálne úplné odpojenie Ukrajiny od ruského plynu a politicky silnú zbraň v rukách Ruska vo vzťahu k Ukrajine,“ povedal Kiska. Podľa neho by to mohlo mať nepriaznivý dopad aj na Slovensko z hľadiska ekonomiky i politiky.

„Zdôraznil to aj prezident Duda, s čím plne súhlasím. Je tam veľmi silná politická hra, nejde o to, koľko plyn bude stáť, ale aj o to, že by potom mohlo Rusko bez problémov odpojiť Ukrajinu. Toto riziko hrozí, a nejedná sa len o obchodný, ale aj silný politický záujem,“ dodal Kiska. „Zhodli sme sa, že rozdiely v postojoch našich krajín nie sú a na najbližšom stretnutí V4 musíme túto tému otvoriť a povedať jednoznačné nie, pretože to nie sú biznis rozhodnutia, sú to rozhodnutia, ktoré budú mať veľmi významný politický dopad na budúcnosť,“ dodal Duda.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezident #Andrej Kiska #Andrzej Duda