Rožok je luxus, tvrdí Simon o zozname lacnejších potravín

Ak existuje desaťpercentná DPH plošne na všetky knihy a lieky, nie je dôvod, aby nebola plošne zavedená na všetky potraviny. "Ani pri knihách nie je povedané, že len romány sú za desať percent. Všetky knihy sú. Takisto pri liekoch nie je desaťpercetná DPH len na lieky pre diabetikov. Preto zastávame názor, že aj pri potravinách sme mali ísť celoplošne," vyhlásil bývalý minister pôdohospodárstva a poslanec NR SR Zsolt Simon (Most-Híd) v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

03.10.2015 14:57
debata (49)

Súčasnému šéfovi rezortu Ľubomírovi Jahnátkovi (Smer-SD) tak vytkol, že vláda sa rozhodla znížiť DPH z 20 na desať percent len na vybrané potraviny ako sú chlieb, mlieko, maslo a niektoré druhy chladeného mäsa.

„Vždy sa môžete prikrývať takou perinou, na akú máte,“ vyhlásil na začiatku relácie Sobotné dialógy Jahnátek. Ako uviedol, prvý zoznam, ktorý jeho rezort vytvoril, bol zoznam „snov“. Po konzultácii s ministerstvom financií však zistili, že na takýto zoznam nemajú peniaze. Jahnátek tiež odmietol, že by zníženie DPH na niektoré potraviny súviselo s budúcoročnými parlamentnými voľbami. Zníženie odôvodňuje lepším stavom ekonomiky a lepším výberom daní.

Simon je však presvedčený, že zoznam nie je dobrý a ak by sa nedávali peniaze na stimuly pre napríklad Andreja Babiša či nestavali garáže na Bratislavskom hrade, peniaze by na to boli. „Chlieb je základná potravina, ale rožok už je luxus. Ovocie a zelenina je luxus,“ uviedol. Ako dodal, podľa neho alternatívou mohlo byť zníženie DPH o päť percent na všetky potraviny. DPH na potraviny na úrovni 15 percent majú v Českej republiky, dodal Simon.

Jahnátek zase Simonovi vyčítal, že on ako minister zníženie DPH na potraviny nenavrhol. „Vy nemáte morálne právo sa vyjadrovať,“ vyhlásil Jahnátek. Simon však pripomenul, že pravicová vláda Ivety Radičovej musela plošne zvýšiť DPH z 19 na 20 percent ako „Ficovu daň,“ keďže sa museli vyrovnať s deficitom 8,5 percent. Keď sa ekonomika zlepšila, DPH mala opäť klesnúť na 19 percent, čo však Ficova vláda odmietla, vyhlásil Simon.

„Týchto rečí o rozvrátených financiách mám plné zuby,“ povedal Jahnátek s tým, že v rokoch 2008, 2009 a aj v roku 2010 bola finančná kríza. „Veď sa tu podsúva myšlienka, že nebodaj, Ficova vláda rozvrátila financie. Veď predsa verejné financie boli rozvrátené na celom svete a zrazu na Slovensku bol vinovatý len Robert Fico a nie pravicové vlády, ktoré dvíhali daňové zaťaženie,“ dodal minister.

Minister pôdohospodárstva takisto uviedol, že ak to verejné financie umožnia, nie je vylúčené, že zoznam lacnejších potravín rozšíria. Vedel by si tam predstaviť aj ovocie a zeleninu, ale momentálne, ako zdôraznil, by len samotné zníženie DPH na zemiaky spôsobilo výpadok v rozpočte v hodnote 26 miliónov eur.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #Zsolt Simon