Dostane Kotleba na lopatky kremnické gymnázium?

Súkromnému gymnáziu v Kremnici, ktoré navštevovala aj herecká legenda Ladislav Chudík, hrozí, že v budúcom roku neotvorí prvý ročník. Župa vedená Mariánom Kotlebom nechce v nasledujúcom roku legendárnemu gymnáziu s takmer 160-ročnou tradíciou dovoliť otvoriť prvý ročník.

04.10.2015 16:00
debata

Kotleba už odmietol podpísať granty dvom banskobystrickým divadlám a teraz sa pravdepodobne rozhodol v tomto likvidačnom trende pokračovať.

Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré Banskobystrický samosprávny kraj zverejnil na webovej stránke, uvádza, že Súkromné gymnázium Kremnica môže v ďalšom školskom roku prijať do prvého ročníka „nula“ žiakov. „Keď sa jeden ročník neotvorí a zostane stáť, je to pre školu likvidačné,“ povedal k situácii kremnický primátor Alexander Ferenčík.

„Využili sme možnosť odvolať sa a odvolanie sme zaslali na kraj. Zatiaľ ešte nepadlo konečné rozhodnutie, takže reagujeme len na návrh nariadenia. Celé sa to bude s poslancami prejednávať budúci týždeň na mestskom zastupiteľstve a uvidíme, ako to dopadne,“ vysvetlila riaditeľka gymnázia Katarína Luptáková.

Zriaďovateľom školy je síce župa, ale prevádzkuje ju súkromník zo Švédska. Ten sa samospráve v roku 2011 zaviazal, že v priebehu pätnástich rokov v škole preinvestuje 600-tisíc eur a pozdvihne jej výchovno-vzdelávací proces. „Ten pán nerobí všetko tak, ako sa v zmluve zaviazal a bola by škoda, keby sme teraz na to my doplatili. Situáciu na gymnáziu však s nami župa nekonzultovala. Nám teraz ide predovšetkým o záchranu gymnázia, ale rozhodovanie je na poslancoch a, bohužiaľ, hlavne na predsedovi,“ dodal primátor.

Alexander Ferenčík pre Pravdu povedal, že sám bol študentom tohto gymnázia a už má pripravené podporné stanovisko, v ktorom žiada zachovanie školy. Myslí si, že to, ako župa rieši situáciu školy, je neadekvátne. „Nerozumiem, prečo takto demonštratívne a direktívne zoškrtávajú tabuľky, namiesto toho, aby s nami o probléme komunikovali,“ uzavrel primátor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #gymnázium #Marian Kotleba