Socialisti grilovali Fica. Neustúpil

Viac ako hodinové grilovanie podstúpil premiér a predseda Smeru Robert Fico na pôde Európskeho parlamentu. V búrlivej atmosfére na stretnutí s európskymi socialistami hovoril o postojoch k utečeneckej kríze a následne čelil otázkam zahraničných straníckych partnerov. Tí hrozia, že Smeru pozastavia členstvo za to, ako sa postavil k utečencom. Prekáža im aj plánovaná žaloba, ktorou chce vláda napadnúť utečenecké kvóty na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Premiér však aj v pondelok v Štrasburgu zopakoval, že kabinet od žaloby nemieni ustúpiť. Účastníci stretnutie pre Pravdu zhodnotili ako mimoriadne tvrdé.

05.10.2015 19:41
debata (243)
Premiér a predseda Smeru Robert Fico. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Fico Premiér a predseda Smeru Robert Fico.

Či Smer napokon príde o členstvo v Strane európskych socialistov (PES), je aj po stretnutí otvorené. Vedenie PES bude o návrhu rokovať v piatok. Fico sa však schôdzky nezúčastní, v tom čase bude na zahraničnej ceste na Kube.

„Niektorí poslanci chceli, aby vláda takúto žalobu nepodávala, ale premiér povedal, že Slovenská republika má na žalobu právo a nemieni od nej ustúpiť,“ povedala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (SMER SD), ktorá sa zúčastnila debaty. Fico pred socialistami dementoval to, čo zaznelo v návrhu šéfa frakcie Gianni Pittellu, ktorý ho chce potrestať za výroky o moslimoch a menšinách. Premiér uviedol, že nikdy také vyjadrenia nepovedal a je pripravený pomáhať utečencom tak, ako to vláda a parlament schválili vo svojich uzneseniach.

Na pondelkovom vypočúvaní sa Fica podľa informácií Pravdy zastali kolegovia z Česka. Najtvrdší postoj zaujali poslanci z Belgicka a Holandska. Ficovi údajne viacerí socialisti vyčítali, že sa nedrží sociálnodemokra­tických hodnôt.

„Som presvedčená, že nie je žiadny relevantný dôvod na pozastavenie členstva. Ale niektoré krajiny budú na to tlačiť. Mala som pocit, že predseda PES Sergej Stanišev bol skôr na strane Roberta Fica,“ uviedla Flašíková Beňová.

Niektorí poslanci chceli, aby vláda takúto žalobu nepodávala, ale premiér povedal, že Slovenská republika má na žalobu právo a nemieni od nej ustúpiť.
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa za Smer

Politológ Michal Horský celú situáciu komentoval slovami, že európski socialisti sa utvrdili vo svojich postojoch a premiér Fico tiež. „K politickému kompromisu zrejme neprišlo. O všetkom teda rozhodne až piatkové zasadnutie Strany európskych socialistov. Zdá sa, že Smer nedopadne o nič horšie, ako keď mu pred rokmi pozastavili členstvo. Po súdnom vyrovnaní o utečeneckých kvótach sa podľa všetkého veci vyjasnia,“ povedal Horský.

S návrhom pozastaviť členstvo Smeru medzi socialistami prišiel práve spomínaný Pittella. "Vytrvalá neochota prevziať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v utečeneckej kríze je v rozpore s našimi hodnotami a politickým presvedčením. Človek sa nemôže jednoducho označiť za progresívneho, musí to prejaviť aj slovami a činmi,“ vyhlásil pred časom. Poukazoval na tvrdenia, že „masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity, nebudeme trpieť' či na výrok, že „Slovensko je vytvorené pre Slovákov, nie pre menšiny“. Fico však vyhlásil, že takéto slová nikdy nepovedal. „Nikdy som nepovedal taký nezmysel, že Slovensko je pre Slovákov,“ uviedol nedávno Fico.

Smer prišiel o členstvo medzi európskymi socialistami v roku 2006. Dôvodom bolo vytvorenie koaličnej vlády so Slotovou SNS. Socialisti vtedy hovorili, že nemôžu akceptovať člena, ktorý tvorí koalíciu s xenofóbnou, nacionalistickou stranou. Plnohodnotným členom európskych socialistov sa Smer stal až koncom roka 2009.

Slovensko sa ako jediná z krajín EÚ rozhodla kvóty o povinnom prerozdelení utečencov žalovať na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Opatrenie o kvótach prijali ministri vnútra únie väčšinovým hlasovaním. Slovensko bolo spolu s Českom, Maďarskom a Rumunskom proti. Krajiny únie by si mali prerozdeliť 120-tisíc migrantov. Fico oznámil, že opatrenie o kvótach nebude rešpektovať. Slovensko preto čaká aj spor s Európskou komisiou, za čo mu hrozí finančná pokuta.

Kvóty nepovažuje Ficov kabinet za riešenie, Tvrdí, že aj tak nebudú fungovať a ide len o politický symbol. Podľa premiéra je však Slovensko pripravené pomáhať. Minulý týždeň sa stretol s predstaviteľmi iniciatívy Výzva k ľudskosti. Vláda mieni byť súčinná s tretím sektorom pri poskytovaní pomoci migrantom, ktorí prídu na Slovensko alebo sa nachádzajú v iných štátoch.

Ministerstvo financií napríklad vyčlení 600-tisíc eur na posilnenie zdrojov Svetového potravinového fondu. Z výnosov štátnej lotérie Tipos uvoľní 500-tisíc eur na ďalšiu pomoc. Ministerstvo vnútra bude pracovať na projektoch integrácie konkrétnych rodín utečencov nachádzajúcich sa v Grécku a Taliansku a rovnako poskytne sklady na zber humanitárnej pomoci. Ministerstvo obrany dosiaľ vyčlenilo zo svojich zásob materiál za viac ako 1 mil. eur, ktorý bol poskytnutý ako humanitárna pomoc. Ministerstvo zdravotníctva materiálne alebo finančne podporí zabezpečenie potrebných liekov a preskúma možnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti žiadateľom o azyl i tranzitujúcim osobám.

© Autorské práva vyhradené

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #Európsky parlament