Stoltenberg verí, že NATO schváli malé veliteľstvo na Slovensku

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok vyjadril presvedčenie, že ministri obrany členských krajín dajú na štvrtkovej schôdzke zelenú vybudovaniu nových malých veliteľstiev na Slovensku a v Maďarsku. Slovenský premiér Robert Fico je však dôrazne proti tomu, aby bola v krajine stála základňa aliancie.

06.10.2015 19:39
debata (145)

Stoltenberg na utorkovej tlačovej konferencii v Bruseli okrem iného upozornil, že vzhľadom k zvýšenej neistote spôsobenej aktivitami Ruska najmä na východe Ukrajiny je veľmi dôležité posilniť kolektívnu obranu aliancie. Ministri obrany majú podľa neho v tomto smere urobiť tri kroky: schváliť koncepciu zdokonalenia Síl rýchlej reakcie NATO, dať zelenú dvom novým integračným tímom a zamyslieť sa nad dlhodobou adaptáciou aliancie.

„Očakávam, že ministri dajú zelenú vytvoreniu dvoch nových integračných tímov. Ide o malé veliteľstvá, ktoré budú hrať veľkú úlohu. Pomôže to posilniť obranu našich spojencov v strednej a východnej Európe,“ povedal politický šéf NATO.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že slovenský premiér Robert Fico vybudovanie vojenskej základne NATO vo svojej krajine opakovane odmietol. V jednom prieskume sa vraj proti tomu vyslovili tri štvrtiny Slovákov.

Slovenské ministerstvo obrany na svojom webe tiež upozorňuje, že zamýšľaný integračný tím na Slovensku nebude základňou. „V tomto prípade pôjde o tím plánovačov, nie o vytvorenie bojovej jednotky alebo základne, ako je to niekedy nepresne interpretované. Prítomnosť integračného tímu všeobecne uľahčí prípadné prijatie posíl zo strany NATO pre danú členskú krajinu. V čase mieru by podporoval plánovacie aktivity,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Podľa zámerov NATO by nové regionálne veliteľstvo malo byť jasným signálom pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Aliancia mu vytýka okupáciu ukrajinského Krymu a podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #Jens Stoltenberg