Podľa Slovenskej komory sestier návrh rozpočtu nepočíta s úpravou miezd

Návrh rozpočtu na budúci rok nepočíta s takým zvýšením platieb za poistencov štátu, aby to stačilo na sľubovanú úpravu platov zdravotníkov od 1. januára 2016. Vyhlásila to v stredu Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).

07.10.2015 09:39
debata (6)

Vedenie komory, ktoré zastupuje záujmy viac ako 40 tisíc sestier na Slovensku, preto vyzýva vládu Roberta Fica, aby v navrhovanom rozpočte pre budúci rok vyčlenila viac finančných zdrojov na zdravotníctvo. Ako dodali sestry, aj Health Policy Institute upozorňuje, že sa v budúcom roku s najväčšou pravdepodobnosťou zopakuje nedostatok peňazí na platy zdravotníkov.

„Vyzývam členov vládneho kabinetu Roberta Fica, aby upravili rozpočet na zdravotníctvo tak, aby bola avizovaná úprava platov zdravotníckych pracovníkov garantovaná po celý rok 2016, a nielen do blížiacich sa parlamentných volieb,“ uviedla prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová. Zároveň podľa nej treba prijať taký systém odmeňovania, aby sa zvýšenie miezd dotklo všetkých zdravotníkov a ukončila sa tak „jedna veľká trauma v slovenskom zdravotníctve“.

Lazorová ďalej upozorňuje, že prijali prvé podpísané deklarácie zdravotníkov o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru ako reakciu na súčasný stav. Podľa člena Rady a riaditeľa kancelárie SK SaPA Milana Laurinca súčasná úprava miezd zdravotníckych pracovníkov nereflektuje na zvýšené príjmy z lepšieho výberu daní, keďže vláda Róberta Fica radšej znižuje daň z pridanej hodnoty na hovädzie mäso, ako by zabezpečila dôstojnú životnú úroveň a sociálne istoty zdravotníckych pracovníkov.

„Minister zdravotníctva Viliam Čislák hazarduje so zdravotníckymi pracovníkmi, keď napriek nesúhlasu stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve predložil do parlamentu zákon, ktorý nemá ich podporu, rozdeľuje a dehonestuje. Obávame sa, že sa zopakuje situácia spred troch rokov, kedy naše mzdy neboli garantované,“ poznamenal.

Najvyšší predstavitelia stavovských a odborových organizácií naďalej trvajú na svojich požiadavkách, s ktorými sa chcú obrátiť aj na zákonodarcov. Prvou zásadnou požiadavkou bolo, aby zákon platil pre všetkých zdravotníckych pracovníkov bez ohľadu na to, v akom prostredí pracujú. Mal sa tak týkať nemocníc, ambulancií, kúpeľov či zariadení sociálnych služieb. Organizácie chcú okrem iného aj navýšenie základnej zložky mzdy o koeficient 0,03 za každé tri roky praxe, čo predstavuje 25,74 eura.

„Je predsa nemysliteľné, aby sestra či pôrodná asistentka, ktorá pracuje v systéme 24 rokov mala rovnakú mzdu ako jej kolegyňa, ktorá pracuje tri roky. Už samotné skúsenosti a klinické myslenie, ktoré nadobúda sestra či pôrodná asistentka počas rokov výkonu praxe, sú dôležitým faktorom pre udržanie kvality starostlivosti a benefitom pre pacienta,“ podotkla Lazorová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #mzdy #Slovenská komora sestier