Draxler: Za podvod bol zodpovedný pracovník metodického centra

Za odoslanie platby z Metodicko-pedagogického centra na falošný účet bol zodpovedný vtedajší pracovník centra. Na stredajšej tlačovej besede to povedal minister školstva Juraj Draxler, ktorý tak reagoval na vyhlásenia poslankyne SaS Lucie Nicholsonovej.

07.10.2015 12:29 , aktualizované: 15:14
Juraj Draxler, školstvo, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (14)

Odvolaný pracovník centra dal podľa Draxlera pokyn na zmenu účtu spoločnosti, ktorej malo Metodicko-pedagogické centrum vyplatiť faktúru, a to napriek tomu, že to odporovalo interným predpisom. Rovnako dal pokyn na vyhotovenie faktúr, čo bolo podľa ministra závažné pochybenie.

Draxler povedal, že pracovník podľa zmluvy zodpovedal za metodické riadenie aj za projekty Európskeho sociálneho fondu. „Vnútorné predpisy boli nastavené správne. Došlo k ľudskému pochybeniu. Pracovník bol postavený mimo funkcie a o šesť dní neskôr musel odísť z Metodicko-pedagogického centra. Výhovorky, že nebol za niečo zodpovedný, sú nepravdivé,“ hovorí Draxler.

Draxler zároveň pripomenul, že po zistení o pokynoch na chybné prevody poslal list na všetky priamo riadené organizácie ministerstva, aby zaviedli znásobenú kontrolu všetkých platieb a zároveň inicioval vlastné šetrenie v Metodicko-pedagogickom centre. Minister vyhlásil, že ak ešte raz bude podobná tlačová beseda poslancov Nicholsonovej a Martina Poliačika, prestane s nimi komunikovať.

„Oni si možno pomýlili svet Facebooku, kde sa ráno môžete zobudiť a povedať si, čo vás prvé napadne. My pracujeme v reálnom svete, ministerstvo musí pracovať a nemôžeme si dovoliť, aby nás torpédovali nezmyselnými tlačovkami, aj keď sú to poslanci. Má to totiž dopad na to, ako sa pracovníci stavajú k veciam,“ povedal Draxler.

SaS vyzýva ministra Draxlera, aby odstúpil

Strana SaS vyzvala ministra školstva Juraja Draxlera, aby odstúpil, pretože nekonal v kauze zmiznutia peňazí v Metodicko-pedagogickom centre. Ak neodstúpi sám, SaS začne zbierať podpisy na jeho odvolávanie v parlamente.

„Juraj Draxler, Robert Kaliňák a Robert Fico kryjú korupciu a klientelizmus v rezorte školstva. Majú informácie, ale nekonajú,“ vyhlásila v stredu na tlačovej besede poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová. Upozornila na prípad, keď Metodicko-pedagogické centrum (MPC) poslalo za faktúry 459 555 eur na účet podvodníka.

MPC dostalo 29. júna podvodný email od dodávateľskej spoločnosti centra, podľa ktorého spoločnosť menila číslo bankového účtu. V pondelok 17. augusta vyplatilo centrum faktúry na zmenený účet. Peniaze teda nevyplatili dodávateľskej spoločnosti, ale na účet z podvodného mailu. Riaditeľka Metodicko-pedagogického centra preto podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z podvodu.

Nicholsonová upozornila, že v MPC našli vinníka v nevinnom vedúcom ekonomického oddelenia Jozefovi Kováčovi. „Draxler si umyl ruky. Netušili, že Kováč má v ruke dôkazy a bude sa biť, že iní ľudia boli zodpovední za zmiznutie 460 000 eur,“ povedala Nicholsonová. V projekte išlo o dodanie sociálnych balíčkov pre marginalizované skupiny do škôl. Tie mali byť splatné do 30. júna. Jozef Kováč dostal 29. júna e-mail, že sa menia čísla účtov dodávateľskej spoločnosti.

E-mail poslal kompetentným riadiacim pracovníkom projektu, ktorí mali podľa poslankyne vypracovať dodatky k zmluve. Upozornila, že niekomu záležalo na tom, aby nebol dodržaný termín splatnosti faktúr. Boli uhradené až v auguste. Okrem iného e-mail podľa Nicholsonovej obsahoval falošné faktúry. „Tie boli veľmi potrebné. Mail musel zaslať informovaný človek zvnútra ministerstva školstva alebo centra. Vo faktúrach sú stovky položiek, ktoré sedia,“ upozornila.

Aj Kováč uviedol, že predmetný mail so žiadosťou o zmeny čísel účtov poslal kompetentným ľuďom, ktorí zodpovedajú za finančné riadenie projektu. Títo ľudia dostali podľa neho kompletné faktúry i návrh na zmenu účtu. Podľa neho mali vypracovať dodatky k zmluve, v ktorých by boli zaznamenané zmeny čísel účtov. Kováč tiež uviedol, že vedenie centra 20. augusta zabavilo celú techniku z jeho kancelárie, vrátane počítača.

„Zamestnávateľ mi ich zhabal. Mám obavy, že zamestnávateľ mohol do nich povkladať rôzne veci, ktoré sa ma netýkajú,“ uviedol s tým, že generálna riaditeľka ho 26. augusta vyviedla z budovy a zamestnancom poslala mail, aby mu neposkytovali žiadne informácie, ani mailovú komunikáciu. Zároveň dostal výpoveď zo zamestnania za hrubé porušenie pracovnej disciplíny. Kováč tiež upozornil, že nebýva zvykom, aby centrum uhrádzalo faktúry neskôr.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Juraj Draxler #SASKA