Čislák nepošle do Košíc kontrolu

Volajú po ministerskej kontrole. Lekárski odborári žiadajú ministra zdravotníctva Viliama Čisláka o urgentnú mimoriadnu kontrolu v Univerzitnej nemocnici v Košiciach. Tá by mala podľa nich preveriť dodržanie personálnych normatívov v októbri tohto roka na klinike úrazovej chirurgie, oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva, neurochirurgickej klinike a II. chirurgickej klinike.

09.10.2015 13:30
Visolajský, odbori, lekári Foto: ,
Predseda lekárskych odborov Peter Visolajský (na snímke z marca 2015).
debata (1)

Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia, argumentuje vyhrotenou situáciou, ktorá sa môže skončiť ohrozením zdravia pacientov a zastavením chodu nemocnice. Až 73 lekárov pred týždňom odmietlo slúžiť nadčasy. Na oddeleniach podľa odborárov vyšetrujú len akútnych pacientov, zredukovaná je aj činnosť ambulancií.

Visolajský tvrdí, že riaditeľ nemocnice ako reakciu na výpovede z nadčasov na klinike intenzívnej medicíny nariadil, aby jeden lekár mal päť dní po sebe len nočnú zmenu. „Nie je v ľudských silách, aby sa aj ten najlepší lekár po piatich nociach za sebou strávených v práci adekvátne staral o pacientov,“ mieni šéf odborov. Poukázal na to, že v roku 2001, keď v nemocnici pracovali ako doktori Viliam Čislák, Richard Raši (terajší poslanec Smeru) a Radoslav Čuha (súčasný riaditeľ fakultnej nemocnice v Prešove), všetci traja odmietli odpracovať viac ako 150 hodín nadčasov za mesiac. „Teraz majú lekári povinnosť odpracovať 400 hodín nadčasov,“ upozorňuje Visolajský. Ministerstvo zdravotníctva kontrolu neplánuje. „Minister sa osobne zaujímal o problematiku, niekoľkokrát nemocnicu navštívil. Riaditeľ nemocnice má v danej chvíli plnú podporu ministra,“ reagoval hovorca rezortu Peter Bubla.

Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová informovala, že od začiatku októbra platí 8-hodinový pracovný čas v jednozmennej prevádzke s postupným nástupom do služby. "Pre lekárov je stále aktuálna ponuka na ukončenie kolektívneho vyjednávania, vedenie garantuje zaplatenie bonusov za nástup do služby, na ktorú už mnohí lekári pristúpili, " uzavrela Šustová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #nemocnice #Viliam Čislák