Europoslanec Mikolášik: Nesmieme prestať v boji proti trestu smrti

Neprestávať v boji proti nehumánnemu ukončeniu života v podobe trestu smrti žiada europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). Ako informoval, "je hrozivé, že dnes ešte zomierajú ľudia vo svete trestom smrti, avšak hlasno na poplach bije fakt, že táto metóda má stúpajúcu tendenciu".

10.10.2015 09:20
debata (28)

Mikolášik pri príležitosti sobotného Svetového dňa proti trestu smrti upozorňuje ako jeden z autorov Uznesenia Európskeho parlamentu o treste smrti.

„Únia ako taká má dnes obrovské množstvo nevyriešených otázok a denne sa objavujú ďalšie. To nás však nemôže robiť slepými voči okolitému svetu, v dôsledku čoho sa aj trest smrti pre Európanov stáva často iba faktom, ktorý akceptujú,“ uviedol Mikolášik s tým, že trest smrti nemôže byť akceptovateľný za žiadnych okolností.

Podľa uznesenia sa vie o najmenej 2 466 osobách v 55 krajinách, ktoré boli v roku 2014 odsúdené na smrť, čo predstavuje nárast o takmer 23 percent v porovnaní s rokom 2013. Dokument upozorňuje, že počet trestov smrti a popráv v roku 2015 naďalej alarmujúco rastie.

„Popravované sú dokonca maloleté osoby a osoby s duševným postihnutím alebo mentálnou retardáciou, poprava v tretích krajinách hrozí aj desiatkam Európanov,“ vysvetlil europoslanec. Mikolášik ako člen podvýboru pre ľudské práva zároveň vyjadril hlboké znepokojenie nad nedávnymi hromadnými súdnymi procesmi, ktoré viedli k obrovskému množstvu trestov smrti.

„Spoločne s kolegami vyjadrujeme podporu všetkým agentúram OSN, medzivládnym regionálnym orgánom a mimovládnym organizáciám pri ich neprestajnom úsilí, ktoré vynakladajú pri nabádaní krajín k tomu, aby zrušili trest smrti,” zdôraznil.

Európska únia musí byť podľa neho „nespochybniteľným bojovníkom“ proti trestu smrti a nesmie sa dostať do pozície diváka. “Preto sa aj od komisie očakáva značné financovanie projektov v tejto oblasti prostredníctvom európskeho nástroja pre demokraciu a ľudské práva,” uzavrel Mikolášik.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #KDH #europoslanci