Zima sa ohlásila prvým snehom

Predpoveď sa naplnila. Ochladenie, ktoré zasiahlo v uplynulých hodinách Slovensko, prinieslo do niektorých častí prvý sneh. Najhoršia situácia bola v okresoch Kežmarok, Poprad, Levoča a Stará Ľubovňa. Napadlo tam desať i viac centimetrov snehu. Do terénu vyrazili posypové vozy aj nakladače. Vodiči by mali byť ostražití aj v utorok, v niektorých regiónoch bude opäť snežiť.

12.10.2015 10:10 , aktualizované: 20:00
Poprad, sneh Foto: ,
Situácia na ceste pri výjazde z Kežmarku smerom na Starú Ľubovňu.
debata (3)

V prešovskom kraji museli v pondelok pluhovať 277 kilometrov ciest prvej, druhej a tretej triedy a vyše 890 kilometrov posypali soľou. Cestári boli v pohotovosti počas celého dňa. Popoludní sa situácia na cestách stabilizovala.

„Všetky úseky sú zjazdné, prevažne mokré. Vo vyšších polohách je asi centimetrová vrstva kašovitého snehu,“ povedal popoludní šéf prevádzky a dispečingu Správy údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Miroslav Milý.

Kritická situácia bola v Poprade, kde napadlo asi desať centimetrov ťažkého mokrého snehu. Mesto nasadilo na jeho odpratávanie techniku aj štyridsať pracovníkov mestských služieb. Záchranári upozorňujú turistov, ktorí sa vyberú do Vysokých Tatier, aby si so sebou zobrali lyžiarske alebo trekové palice. Vo vyšších polohách budú potrebovať aj stúpacie železá.

„V dolných polohách sneh ešte zmizne, ale vo vyšších polohách v sedlách a na vrcholoch a na sever orientovaných svahoch zostane už sneh asi definitívne,“ uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Na ťažko prejazdné cesty zas upozorňovali policajti vodičov, ktorí sa vybrali cez horský prechod Popová – Vernár. Ten bol včera na letných pneumatikách len ťažko prejazdný. Dopravný analytik Ján Bazovský odporúča prezuť autá, a to najmä šoférom, ktorí absolvujú vo svojom vozidle väčšie vzdialenosti. „Títo by už o prezutí mali začať minimálne uvažovať,“ konštatuje Bazovský.

Podľa krajskej policajnej hovorkyne v Prešove Jany Migaľovej, napriek tomu, že cesty boli v pondelok horšie, počet nehôd nebol vyšší, ako uplynulé dni. Prvý sneh sa však pravdepodobne podpísal pod tragickú nehodu, ku ktorej došlo krátko pred piatou hodinou ráno na horskom priechode Donovaly, kde sa zrazilo osobné auto s kamiónom.

O život pri nej prišli dvaja 20– a 21-roční muži z Novej Bane, ktorí sedeli v aute. Jeho 22-ročný vodič skončil v nemocnici. Podľa klimatológa Pavla Faška prišlo ochladenie so snežením tentoraz na Slovensko skôr, ako je štandardom.

„Väčšinou takéto počasie k nám zavíta najskôr koncom októbra alebo začiatkom novembra. Nemusí to byť však pravidlom. Napríklad v roku 2009 padlo v niektorých častiach Slovenska až 50 centimetrov snehu,“ podčiarkol Faško. Pondelkový sneh prepisoval podľa Faška rekordy v Bardejove. Výskyt prvého snehu s dátumom 12. októbra tam doteraz takto skoro nebol zaznamenaný. Nepríjemný má byť pre vodičov aj utorok.

V stredných horských polohách môže ešte napadnúť aj počas dňa sneh. Ochladenie sprevádzané vločkami však nebude dlho trvať. „Už od polovice týždňa majú teploty vyskočiť nahor, sneh však nevystrieda slnko, ale oblačné a daždivé počasie. Teploty sa budú pohybovať v rozmedzí 10 až 15 stupňov Celzia. Sneh by už mohol napadnúť len vo vysokých horských polohách,“ dodal Faško.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Poprad #cestári #sneženie