Na severe nasneží, môžu sa tvoriť jazyky

Sever Slovenska zažije tento rok sneženie nezvyčajne skoro aj v nižších polohách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa pre celé stredné Slovensko a pre sever východného Slovenska. V pondelok od rána do 21:00 môže v polohách nad 500 metrov miestami nasnežiť 10 - 15 centimetrov nového snehu. Na horských priechodoch varuje SHMÚ pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

12.10.2015 11:16
sneh, Kežmarok Foto: ,
Prvý tohtoročný sneh v meste Kežmarok.
debata

„V zime by podobná situácia nebola až tak nebezpečná, ale keďže ide o prvú situáciu so snežením na našom území, ktorá navyše prichádza veľmi skoro, treba byť predovšetkým na cestách na severe Slovenska veľmi opatrný,“ uvádza na svojej internetovej stránke SHMÚ.

V uplynulých dňoch podľa SHMÚ prenikol do východnej Európy od severu studený, pôvodom arktický vzduch. Ochladí sa natoľko, že zrážky vo forme snehu budú na severe miestami padať aj v nižších polohách. Najvýraznejšie sneženie sa očakáva na Spiši. Výskyt snehovej pokrývky je na Slovensku v prvej polovici októbra v nižších polohách veľmi zriedkavý, no ani vo vyššie položených obciach nejde o bežný jav. Priemerný dátum výskytu súvislej snehovej pokrývky napríklad v Oravskej Lesnej alebo v Telgárte je až začiatkom novembra. Na území Slovenska vo výškach do 500 metrov nad morom sa v dlhodobom priemere vyskytuje prvé sneženie prevažne v druhej dekáde novembra. So stúpajúcou nadmorskou výškou a smerom na sever sa s ním stretávame i v skorších termínoch.

Na diaľniciach zasahovali strediská údržby Národnej diaľničnej spoločnosti na Liptove a na Spiši už v noci z nedele na pondelok. Prvý výjazd mechanizmov mali okolo polnoci na diaľnici D1 v úseku od Važca po Jánovce. Následne vyšli do terénu aj stroje na D1 medzi Ivachnovou a Važcom, v Mengusovciach, Beharovciach a Liptovskom Mikuláši. Horský priechod Popová–Vernár je podľa prešovskej polície pre vozidlá s letnými pneumatikami neprejazdný od skorého rána.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #výstraha #sneženie