Kubánci nám splatia dlh aj liekmi

Kuba by mohla splatiť dlh voči Slovensku aj liekmi. Uviedol to po svojom návrate z tejto krajiny premiér Robert Fico. Podľa neho je práve Kuba jedným z najvyspelejších štátov v oblasti vývoja liekov.

12.10.2015 12:00
Fico, Cabrisas, Kuba Foto: ,
Kubánsky podpredseda vlády Ricardo Cabrisas a premiér Robert Fico počas podpisu zmluvy o vysporiadaní kubánskeho dlhu pri príležitosti návštevy slovenskej delegácie na Kube.
debata (11)

„Majú lieky, ktoré zatiaľ u nás nemáme registrované. Urobím všetko preto, aby sa niektoré z nich na Slovensko doviezli,“ vyhlásil v nedeľu v relácii TA3 V politike Fico. Slovensko má záujem predovšetkým o liek, ktorý znižuje riziko amputácie nohy pri cukrovke, a tiež o niektoré onkolieky. „Verím, že sa dohodneme a minimálne na experimentálnej báze začneme s týmto liekom pracovať,“ povedal premiér. Plánuje o tom hovoriť aj s kubánskym viceprezidentom, ktorého pozval na návštevu Slovenska.

Slovensko a Kuba podpísali zmluvu o vysporiadaní dlhu pred pár dňami. „Viaceré krajiny majú na Kube svoje pohľadávky. S potešením môžem konštatovať, že sme jedna z prvých krajín, ktoré podpísali dohodu,“ uviedol Fico.

Podľa neho nám Kubánci vracajú pomerne veľa z toho, čo dlhovali. Presnú sumu konkretizovať nechcel, prezradil iba, že ide o desiatky miliónov eur. „Ide o pomerne veľkú výnosnosť tohto dlhu. Časť využijeme na špeciálne študijné programy pre študentov. Kubánci budú môcť vrátiť dlh aj v určitých produktoch,“ spresnil premiér.

Premiér v relácii reagoval aj na výzvu KDH na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. „Nemyslím si, že by spravil rozhodnutia, za ktoré ho treba odvolať, práve naopak. Minister Čislák má moju podporu,“ vyhlásil premiér. Ako dodal, očakáva, že svoj mandát ešte do volieb využije na ďalšie systémové opatrenia. Platy sestier je podľa premiéra nutné zvyšovať, keďže nezodpovedajú realite. „Dávame zdravotným sestrám k dispozícii zákon rovnakej konštrukcie ako lekárom,“ doplnil.

Na žalobe kvôli utečencom premiér trvá

V téme utečeneckej krízy zostáva názor premiéra nemenný. „Žalobu podávame. Držíme si svoju pozíciu. Povinné kvóty napadneme na luxemburskom súde, toto opatrenie je nerealizovateľné. To, že sme malá krajina, neznamená, že nemôžeme vyjadriť svoj názor,“ konštatoval premiér. Slovensko je podľa neho pripravené chrániť vonkajšie hranice Schengenu, poskytnúť svojich ľudí, lekárov a pomáhať pri vytváraní hotspotov.

Ako ďalej uviedol, na prípadné rozhodnutia o podaní žalôb iných krajín Slovensko čakať nebude. „My chceme žalobu podať v každom prípade. Budeme radi, ak ju podajú aj iné krajiny,“ dodal.

Dotkol sa tiež témy lacnejších potravín. „Prvýkrát znižujeme DPH. Keď sa ukáže priaznivý dopad, nevylučujeme, pri dobrých hospodárskych výsledkoch, že budeme okruh potravín a výrobkov rozširovať. Myslím si, že o ďalších produktoch sa bude hovoriť už na budúci rok,“ konštatoval premiér.

Nižšie ceny základných potravín budú priamo v obchodoch kontrolovať aj takzvané dôchodcovské hliadky. Ako premiér zdôraznil, v tomto smere má vláda veľmi dobrú spoluprácu s Jednotou dôchodcov Slovenska.

Znižovanie DPH na ďalšie potraviny nebude súčasťou pripravovaného tretieho sociálneho balíčka. Aké konkrétne opatrenia bude balíček obsahovať, plánuje Fico oznámiť v decembri, prijatý však bude až na budúci rok. „Tretí balík bude podstatne užší. Nehovorím o objeme peňazí, ale o objeme opatrení. Bude významnou mierou stimulovať hospodársky rast a bude spojený s mladými ľuďmi,“ naznačil predseda vlády.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Slovensko #Robert Fico #DPH #Kuba #utečenci