SBA podľa NOVA a OĽaNO uzavrela ďalšiu predraženú zmluvu

Štátna Slovak Business Agency (SBA) uzavrela nevýhodnú a predraženú zmluvu na prenájom kancelárskych priestorov. Uviedli to v pondelok na tlačovej besede predseda strany NOVA Daniel Lipšic, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič.

12.10.2015 17:13
Igor Matovič, Daniel Lipšic Foto: ,
Zástupcovia OĽANO a NOVA preto žiadajú, aby predseda vlády Robert Fico spoločne s ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom vyvodili dôsledky a odvolali generálneho riaditeľa SBA Branislava Šafárika.
debata (72)

Ako ďalej spresnili, ide o zmluvu na prenájom kancelárií v objekte Twin City v oblasti Mlynských Nív v Bratislave. Výška celkovej zazmluvnenej čiastky je 4,3 mil. eur a podľa opozičných politikov je dohodnutá suma dvojnásobne predražená.

Cena uvedená v zmluve za meter štvorcový je podľa nich 15,7 eura, pričom vo vybraných troch alternatívnych trhových ponukách na podobné priestory v rovnakej lokalite boli ceny šesť, prípadne osem eur za meter štvorcový. Ako podotkol Klimek, štát mohol bez akéhokoľvek rokovania ušetriť verejné zdroje vo výške 2 mil. eur.

„Je to absolútny škandál v čase šetrenia, v čase, keď má štát plno voľných budov, o ktorých hovorí minister Kaliňák, aby si štátny subjekt za dvojnásobné ceny, na sedem rokov prenajímal luxusné nebytové priestory v centre Bratislavy,“ povedal Daniel Lipšic.

Opoziční politici ďalej uviedli, že podľa zmluvy má SBA nájom na vyše 3 200 metrov štvorcových nebytových priestorov, no zmluva poskytuje SBA opciu na ďalší tisíc metrov štvorcových. Ako dodal Klimek, bežný štandard na jedno pracovisko je 9 až 10 metrov štvorcových, no podľa zmluvy bude jedno pracovisko dosahovať výmeru 30 až 40 metrov štvorcových na jedného zamestnanca.

Zástupcovia OĽANO a NOVA preto žiadajú, aby predseda vlády Robert Fico spoločne s ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom vyvodili dôsledky a odvolali generálneho riaditeľa SBA Branislava Šafárika. Rovnako žiadajú nápravu dohodnutej zmluvy. „Na tejto zmluve vidieť, že za Roberta Fica sa zlodeji na Slovensku majú ako v raji,“ konštatoval Igor Matovič

SBA je štátna agentúra na podporu malých a stredných podnikov. Vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou EÚ a vlády SR. Tento týždeň organizuje konferenciu TechMatch, ktorej celková dohodnutá čiastka rámcovej zmluvy pôvodne dosahovala viac ako 1,4 milióna eur, čo IT odborníci, verejnosť aj politická opozícia považovali za príliš veľa.

Šafárik ešte v piatok povedal, že rozpočet konferencie sa už teraz znížil o 300 tisíc eur na 1,1 mil. eur. Riaditeľ v sobotu 11. októbra verejne navrhol vykonanie kontroly a auditu nákladov na konferenciu, ktorý by podľa neho mala urobiť nezávislá komisia. Médiá, kontrolné orgány i organizácie ako Fairplay a Transparency International vyzval, aby sa do tejto komisie zapojili.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #kancelária #OĽaNO #SBA #TV Nova