Štátne nemocnice neplatia niektoré faktúry 615 dní

Sekera vyše 130 miliónov eur a 615 dní po splatnosti faktúr. Ide o dlhy štátnych nemocníc voči distribútorom zdravotníckych pomôcok. Tí sa už plánujú obrátiť na Európsku komisiu. Podľa nich väčšina nemocníc, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva, porušuje Obchodný zákonník.

13.10.2015 13:00
Žilina, nemocnica Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

„Oneskorenie platieb zo strany štátnych nemocníc voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v asociácii SK-Med dosiahlo v druhom štvrťroku tohto roka rekordných 615 dní, čo je suverénne najdlhšie oneskorenie v celej Európskej únii,“ tvrdí SK-Med, ktorá zastupuje 26 firiem. Štátne nemocnice dlhujú celkom 132,8 milióna eur, z toho 108,7 milióna eur malo byť uhradených najneskôr 30. júna tohto roka.

„Platobná disciplína v niektorých slovenských zdravotníckych zariadeniach môže byť pre našich členov až likvidačná,“ mieni výkonná riaditeľka SK-Medu Linda Bologna, podľa ktorej niektoré nemocnice neplatia svoje dlhy už viac ako dva roky.

Obchodný zákonník stanovuje maximálnu lehotu splatnosti faktúry, v prípade podnikateľov je to 60 dní, pri subjektoch verejného práva, akým sú aj štátne nemocnice, je 30 dní.

Ministerstvo zdravotníctva sa bráni tým, že záväzkami po splatnosti sa zaoberá dlhodobo a nemocnice ich plnia postupne podľa svojich možností. „Výsledky v tejto oblasti boli komunikované aj prostredníctvom Informácie o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2014,“ uviedol hovorca rezortu Peter Bubla. Za rok 2014 to bola v prípade príspevkových organizácií suma vo výške 334,18 milióna eur. „V týchto zariadeniach sa uskutočňuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ zdôvodňuje sa v správe.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská prezradila, že priemerná dĺžka úhrad je 330 dní po lehote splatnosti. „Dôvodom tejto finančnej situácie je vysoký objem záväzkov, ktorý sme zdedili po predošlom vedení – 68 miliónov eur, 152-percentný nárast mzdových nákladov za uplynulých 10 rokov, nedostatočné krytie zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní a stupňujúci sa počet a rozsah havárií a opráv,“ priblížila hovorkyňa.

Situáciu považujú dodávatelia za neúnosnú a ak sa nezlepší, plánujú sa obrátiť na Európsku komisiu pre porušovanie práv a pravidiel korektnej hospodárskej spolupráce. Ak komisia rozhodne, že Slovensko porušilo takéto pravidlá, najskôr na to podľa Bologna kompetentných u nás upozorní. V prípade, že ani potom nepríde k náprave, prípad môže skončiť na Európskom súdnom dvore.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #dlhy nemocníc