Skúšané hranice Schengenu zatiaľ nezatvárajú

Pokračujúci prílev utečencov zatiaľ nevyústil k zatváraniu hraníc, ako to politici naznačovali koncom týždňa. Česká republika posilnila kontrolné opatrenia na hraniciach s Rakúskom. Slovensko zatiaľ podobné kroky ako Česko neurobilo, v prípade zmeny situácie je však pripravené reagovať. Len počas víkendu prišlo do Maďarska 23-tisíc ilegálnych migrantov, ktorí idú ďalej cez Rakúsko do Nemecka.

13.10.2015 12:00
Chovanec, Česko Foto:
Český minister vnútra Milan Chovanec minulý týždeň hovoril o zatváraní hraníc.
debata (1)

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Ivana Netíka sa situácia na hraniciach nezmenila. Slovensko posilnilo dohľad po celom úseku štátnej hranice s Maďarskom o 220 policajtov. Bolo to v čase, keď prílev migrantov smeroval z Maďarska na slovenské územie. Tieto opatrenia sú podľa hovorcu policajného prezídia Martina Wäldla ďalej v platnosti. Rušno na hraniciach predpovedá minister vnútra Robert Kaliňák aj na budúci rok. V relácii TA 3 v politike povedal, že ak si niekto myslí, že kríza na budúci rok nebude, je na veľkom omyle. Podľa neho Európa žne výsledky svojej zahraničnej politiky v severnej Afrike a na Blízkom východe.

Ide o to, že by sa priamo na hraniciach robili kontroly v zrýchlenom konaní zameranom na osoby, ktoré zjavne podávajú neoprávnenú žiadosť o azyl.
Johannes Dimroth, hovorca nemeckého ministerstva vnútra

Český minister vnútra Milan Chovanec minulý týždeň uviedol, že Česko by mohlo uzatvoriť hranice s Rakúskom. Mal totiž signály, že Viedeň po dostavbe plota na maďarsko-chorvátskych hraniciach urobí podobný krok, ale nebude sa týkať českej hranice. Česko od soboty v sprísnenom režime kontroluje 20 priechodov s Rakúskom, ako aj zelenú hranicu v Juhomoravskom a Juhočeskom kraji. Rakúsko sa totiž obáva, že tok migrantov do Nemecka sa môže spomaliť po vyhrážkach krajinského premiéra Bavorska Horsta Seehofera, že začnú migrantov posielať späť.

Novinám Süddeutsche Zeitung v pondelok Seehofer povedal, že nemecká vláda počas týždňa pripraví návrh, ako vytvoriť na hraniciach tranzitné zóny na kontrolu utečencov. Podľa bavorského premiéra sa za návrh postavila aj CDÚ kancelárky Angely Merkelovej. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Johannes Dimroth však odmietol, že by sa vytvorilo kontrolované hraničné pásmo. „Nemala by vzniknúť žiadna zóna, to je len pojem, ktorý sa uchytil v médiách. Ide o to, že by sa priamo na hraniciach robili kontroly v zrýchlenom konaní zamerané na osoby, ktoré zjavne podávajú neoprávnenú žiadosť o azyl,“ uviedol Dimroth.

Podľa neho by úrady takéto osoby odmietli ešte skôr, ako vstúpia do Nemecka, čím by sa znížila záťaž pre krajinu a zrýchlilo by sa azylové konanie u tých ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. V súčasnosti čaká v Nemecku na vybavenie žiadostí o azyl okolo 275-tisíc utečencov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hranice #schengen #migranti