Neplatiči budú splácať dlžoby pomalšie

Obete dopravných nehôd či pracovných úrazov, zdravotné poisťovne alebo mobilní operátori budú čakať na splatenie dlhu dlhšie. Od januára nebude môcť exekútor dlžníkovi siahnuť na životné minimum, ktoré je 198,08 eura.

14.10.2015 12:00
debata (2)

V súčasnosti platí, že exekútor musí neplatičovi na účte mesačne nechať 60 percent zo životného minima, čo je teraz 118 eur. S návrhom na takúto zmenu prišlo ministerstvo spravodlivosti v nariadení vlády o rozsahu zrážok zo mzdy, ktoré prešlo pripomienkovaním. Schváliť ho ešte musí vláda.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec pripustil, že splácanie dlhov bude pomalšie. „Dlžná suma sa nemení, akurát bude rozložená na dlhší čas. Pôjde to pomalšie,“ priznal Borec. Odmieta, že by vláda týmto nariadením znižovala práva veriteľov na úkor dlžníkov. Zdôraznil, že ochrana pred exekúciami sa týmto zvýši. Podľa ministra tak ostane ľuďom na zabezpečenie základných životných potrieb viac o zhruba 80 eur mesačne, čo sa reálne dotkne tisícov ľudí.

Rezort si nevypočul Slovenskú komoru exekútorov, ktorá ho požiadala, aby nezvyšoval chránenú sumu pri prednostných pohľadávkach. Tie sa týkajú aj takých citlivých prípadov, ako je vymáhanie škody na zdraví, výživného, ale aj dlhov na daniach a odvodoch.

Nakoniec sa prísnejšia úprava bude vzťahovať na neplatičov výživného. Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje, že z čistej mzdy dlžníka, ktorá ostane po odpočítaní 100 percent životného minima, bude možné v tomto prípade zraziť dve tretiny. Komora exekútorov ale vypočítala, že aj tak to bude znamenať vyššiu chránenú sumu, i keď len o pár eur.

„Bolo by nám veľmi ľúto, keby sa táto zmena mala negatívne dotknúť napríklad poberateľov výživného, ktorí majú častokrát už za súčasných podmienok problém s vymožením dlžnej sumy. Veríme, že vláda svoj návrh upraví a nevystaví napríklad mamičky, vymáhajúce výživné pre svoje deti, horšej situácii, než v akej sú dnes,“ reagoval prezident komory Miroslav Paller.

Chránená suma pri exekúciách

  • exekútor musí dnes nechať dlžníkovi 60 percent zo životného minima, čo je v súčasnosti 118,85 eura, od januára to bude 100 percent minima, ktoré je 198,09 eura
  • pri pohľadávke o výživnom dnes nie je možné zraziť 70 percent základnej nezraziteľnej sumy. Tá je 60 percent zo životného minima, čo je 118,85 eura, a neplatičovi tak musí exekútor nechať 83,19 eura, od januára bude nezraziteľná suma 50 percent životného minima, čo je 99,04 eura

(vv, MS SR)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #veritelia #exekúcie #Slovenská komora exekútorov