Svetový unikát: Vlak prechádzajúci ihriskom je iba v Čiernom Balogu

Majú reklamu, o akej ani nesnívali. Vďaka videu, na ktorom prechádza vlak cez futbalové ihrisko, sa svet dozvedel o Čiernom Balogu a Čiernohronskej železničke.

14.10.2015 13:00
debata (16)

Video zachytávajúce tento unikát sa začalo šíriť na domácich aj zahraničných weboch aj na sociálnych sieťach. Ukazuje, ako počas zápasu si spokojne pod tribúnou prebafká parný vlak plný turistov, akoby sa nič nedialo.

Pokiaľ je to jediný parný vlak na svete, ktorý premáva medzi tribúnou a futbalovým ihriskom, je to milá a vtipná atrakcia.
Katarína Kuľandová, Občianske združenie pracovníkov obchodu a cestovného ruchu

Domáci sú na túto atrakciu zvyknutí a viacerí sa zhodujú, že do Balogu láka množstvo zvedavcov. „Nie je to síce nič nové, vláčik sa tu po ihrisku premáva už roky, ale pre turistov je to zážitok. Takto sa aj my, obyvatelia malej obce, môžeme pochváliť niečím, čo hádam nemajú nikde inde na svete,“ hovorí so smiechom päťdesiatšesťročný Baločan Vladimír. Priznal, že manželka si občas z neho robí žarty a hovorí, že keď si na futbale vypije, môže ho vlak odviezť z tribúny rovno domov.

O tejto zaujímavosti sa dozvedel aj Ivan zo Zvolena, ktorý na miestny futbal zobral svojho syna. „Predtým sme chodili železničkou bežnou trasou do skanzenu vo Vydrovskej doline. Syn je veľkým nadšencom vláčikov, ale aj futbalu. Keď počas zápasu videl, ako prichádza popod tribúnu vlak a okolo sa začala zbierať para, bol nadšený,“ rozpráva otec šesťročného Adama.

„Myslím si, že toto je zaujímavosť, ktorá stojí za propagáciu aj za hranicami Slovenska. Pokiaľ je to jediný parný vlak na svete, ktorý premáva medzi tribúnou a futbalovým ihriskom, je to milá a vtipná atrakcia, ktorá môže do obce prilákať aj viac turistov zo zahraničia,“ myslí si Katarína Kuľandová z Občianskeho združenia pracovníkov obchodu a cestovného ruchu.

Z pôvodných 132 kilometrov trate Čiernohronskej železničky sa zachovalo iba dvadsať. Vláčik jazdí po troch rôznych tratiach. Prvá, turistami azda najvyhľadávanejšia, vedie z Čierneho Balogu do známeho lesníckeho skanzenu Vydrovo, druhá prechádza Hrončianskou dolinou a tretia vedie z Čierneho Balogu do Dobroče práve cez futbalové ihrisko.

Na Slovensku je možné všetko! Cez štadión TJ Tatran Čierny Balog (futbalový klub) prechádza vláčik Čiernohronskej železnice s turistami :-) Video obletelo Európu a my sme na unikát hrdí :-)

Posted by Športky.sk on 12. október 2015

Železničná trať tam bola už od roku 1914, vtedy však ešte v obci futbalové ihrisko nestálo. Vybudovali ho neskôr, ako sa obec rozrastala. Od roku 1982 bola prevádzka celej železničky zastavená a podarilo sa ju postupne obnovovať od roku 1992. A práve štvorkilometrová štreka do miestnej časti Dobroč bola zrekonštruovaná vďaka európskym fondom.

„Podložie pre koľajnice bolo zachované a dorobila sa len vrchná časť,“ spresňuje riaditeľ Čiernohronskej železnice Aleš Bílek.

Najväčší rozruch vláčik spôsobuje cez víkend. Vtedy sa stáva, že ľuďom sa okrem pohľadu na prírodu, naskytne aj pohľad na zápolenie domáceho futbalového klubu Tatran. „Turisti sú nadšení a naši futbalisti s tým problém nemajú. Vydesení niekedy bývajú hostia, ktorí sem prídu na futbal po prvýkrát,“ hovorí Bílek. Ako dodal, už ich boli kontrolovať aj futbaloví delegáti.

„Nejeden sa jedoval, že tu chodí po ihrisku vlak. Ale domáci im to vždy vysvetlili, že už je to tu sto rokov a nikomu to neprekáža,“ uzatvára Bílek.

Netradičný zážitok sa môže tento rok ešte zopakovať. I keď letná sezóna sa končí 30. septembra, cestu vláčikom si môžu záujemcovia kedykoľvek objednať. Posledný futbalový zápas v tejto sezóne sa hrá v Čiernom Balogu túto nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čiernohronská železnička #Čierny Balog