Neplatíte za psa? Susedia vás môžu udať

Ako donútiť obyvateľov, aby platili za svojich štvornohých miláčikov dane? Už aj v Stropkove na to išli spôsobom, ako to robia v Martine alebo v Trnave. Pred pár dňami na stránke mesta zverejnili evidenciu všetkých prihlásených psov a očakávajú, že ľudia, ktorí v nej nenájdu susedovho chlpáča, to nahlásia radnici.

14.10.2015 14:00
pes, psíčkari Foto: ,
Množstvo ľudí si svojho domáceho miláčika radšej zaregistruje u príbuzných na dedine, pretože dane za psy sú tam nižšie ako v mestách.
debata (48)

K tomuto kroku pristúpili po tom, čo zistili, že niektorí majitelia chovajú psov trvale v meste, ale prihlásených ich majú v niektorej z okolitých obcí. „Tam sú dane za zvieratá podstatne nižšie ako v meste,“ hovorí Peter Novák zo stropkovského mestského úradu. Niektorí tiež samospráve tvrdia, že psa majú v záhradkárskej osade a v takom prípade platia nižšie dane.

Hoci v posledných rokoch stúpol trend chovať najmä menšie plemená v byte, v Stropkove ich vlani zaregistrovali iba necelú stovku. Dokopy tam majú nahlásených 534 psov. „Stačí sa ráno prejsť po našich sídliskách a každému musí byť zrejmé, že reálny počet takto chovaných psov je podstatne vyšší,“ mieni primátor Stropkova Ondrej Brendza. Od zverejnenia zoznamu si sľubujú väčšiu disciplinovanosť chovateľov psov, a to aj vďaka pozornému oku ich susedov.

Kvôli ochrane osobných údajov však mohlo mesto na webe uviesť iba ulice s orientačným číslom a plemeno psa. Každý obyvateľ si tak môže skontrolovať, či počet psov vo vchode paneláka sedí s realitou.

Ak nie, môže na „čierneho“ psičkára upozorniť magistrát. Majiteľovi, ktorý psa neprihlási, zatiaľ žiadna pokuta nehrozí. „Mesto na to ešte nemá všeobecne záväzné nariadenie, budeme to riešiť niekedy v januári,“ spresnil Novák.

V Stropkove požadujú za psa chovaného v rodinnom dome 6,63 eura, v byte 23,23 eura a od podnikateľských subjektov 16,59 eura ročne. Po zaplatení dane si majitelia psov môžu na úrade vyzdvihnúť vrecúška na psie exkrementy. Sumu, ktorú vďaka verejnému zoznamu plánujú na daniach vyzbierať, chcú využiť aj na zabezpečenie zberných nádob alebo na vybudovanie výbehov pre psy.

Pri tom, ako urobiť poriadok so psičkármi, sa podľa Nováka inšpirovali samosprávami, ktoré evidenciu zverejnili už dávnejšie. „Dobre spracovaný zoznam a celkovú problematiku psov má mesto Martin či Trnava. Zoznam sme zverejnili 8. októbra. Zatiaľ ešte nie je úplný, chýba v ňom napríklad farba psa, pretože nemáme k dispozícii všetky informácie,“ vysvetlil Novák.

V Martine sa však toto opatrenie nestretlo vždy s pozitívnymi reakciami. Zuzana, ktorá v tomto meste žije, je majiteľkou malého „bytového“ plemena – yorkshirského teriéra. Ako uviedla, psa má doma už štvrtý rok a daň za neho riadne platí.

„Hnevá ma, keď si niektorí psičkári túto povinnosť neplnia. Sama viem o dvoch rodinách, ktoré majú buď psa zaevidovaného inde, alebo pre istotu vôbec nikde. Ale to mám žalovať na vlastných susedov?“ pýta sa mladá Martinčanka. Hovorí, že stretla aj ľudí, ktorí s tým problém nemajú. „Niekedy je to skôr také vybavovanie si susedských účtov,“ myslí si Zuzana.

Hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová však tvrdí, že od zavedenia zoznamu nezaznamenali žiadne nahlasovanie neregistrovaných psov zo strany susedov. V roku 2011, odkedy sa k zoznamu dostane každý, mesto prijalo aj jednotnú koncepciu vyhľadávania neevidovaných držiteľov psov.

Tá zaznamenala väčší úspech. Metodiku zverejniť nechcela. Mesto sa obáva, že by to bol návod pre „čiernych“ psičkárov, ako sa kontrole vyhnúť. Tú robí mestská polícia a miestny útulok pre zvieratá. Vďaka týmto kontrolám sa môže Martin pochváliť výrazným zlepšením evidencie psov.

V turčianskom meste sú však platby za psa podstatne vyššie ako v Stropkove. Za chlpáča v dome sa platí 9 eur, za malé plemeno v byte 45 eur a za veľké 67 eur ročne.

Martin má vďaka svojim aktivitám podľa hovorkyne prihlásených až 95 percent štvornohých miláčikov. „Súčasťou tohto pozitívneho stavu je aj zvýšenie príjmu mesta z daní za psov,“ tvrdí Kalmanová. Kým pred zavedením spomínaných opatrení vedeli na daniach za psy vyzbierať 61-tisíc eur, teraz je to už 70-tisíc eur.

V súčasnosti majú v Martine zaevidovaných 3 200 psov. Na začiatku, keď zverejnili zoznam, sa však stretli aj s kritikou. Chovatelia, ktorí vlastnia vzácnejšie a drahšie plemená psov, sa obávali, že na základe zoznamu by sa ľahko mohli stať terčom zlodejov. „K takejto situácii však našťastie nedošlo,“ dodáva hovorkyňa.

Kynológ Ján Dírer tvrdí, že v Martine a jeho okolí je minimálne 40 percent psov neprihlásených. „Pokiaľ máte psa doma menej ako 90 dní, tak tam môže byť bez prihlásenia. Ak je viacej, už ho majiteľ musí prihlásiť. Lenže aj tento zákon sa dá obísť,“ myslí si. „Ak s mojím psom budem doma 89 dní a na dva dni pôjdem preč, a potom ho zase budem mať doma 89 dní, kto mi čo dokáže?“ zamýšľa sa Dírer.

Čo prikazuje zákon

  • Zo zákona o miestnych daniach majú majitelia psov povinnosť prihlásiť psa na príslušnom oddelení mestského úradu. Vznik daňovej povinnosti je majiteľ psa povinný oznámiť mestu do 30 dní odvtedy, čo si ho zadovážil, a to podaním priznania k dani za psa.
  • Táto daň sa vzťahuje na zviera staršie ako 6 mesiacov bez ohľadu na to, či psa chová fyzická, alebo právnická osoba.
  • Sadzbu dane určuje obec, a to za jedného psa a na daný kalendárny rok. Pokiaľ majiteľ chová dva psy, daň musí zaplatiť za každého, neprihliada sa pritom na rasu. Mestá a obce výšku dane upravujú všeobecne záväzným nariadením. Sadzba sa môže líšiť podľa toho, či je pes chovaný v bytovom dome, alebo v rodinnom dome. Za psa v byte býva spravidla vyššia daň.
  • Niektoré mestá a obce sadzbu pre určitých chovateľov znižujú alebo ich od dane úplne oslobodzujú. Znížená daň môže byť za kastrované alebo sterilizované zviera, ak si niekto adoptuje psa z miestneho útulku alebo so svojím psom absolvuje výcvik poslušnosti a preukáže sa príslušným osvedčením.

Daň sa neplatí za psa:

  • chovaného na vedecké účely a výskumné účely,
  • umiestneného v útulku zvierat,
  • so špeciálnym výcvikom, ktorého vlastní alebo používa občan s ťažkým zdravotným postihnutím.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #daň za psa