Draxler sa ospravedlnil

Školy, ktoré nedostali od rodičov žiakov ich rodné čísla, ako to žiadalo ministerstvo školstva, by nemali dostať pokutu. Minister školstva Juraj Draxler sa v stredu učiteľom a riaditeľom škôl ospravedlnil za to, že ich pri zbere údajov rezort dostal "do nie celkom šťastnej situácie".

14.10.2015 11:06 , aktualizované: 15.10.2015 12:12
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata

Mnohí rodičia odmietali vypĺňať dotazníky s osobnými údajmi, ktoré od nich žiadali školy a školy zas boli pod tlakom, že ak informácie neposkytnú do centrálneho registra žiakov, dostanú pokutu. „Nebola to šťastná situácia, školy tento zber výrazne zaťažoval, došlo ku konfliktnej situácii medzi učiteľmi a riaditeľmi na jednej strane a rodičmi na druhej,“ priznal minister.

Draxler zároveň oznámil, že údaje o zákonných zástupcoch žiakov rezort nateraz už nebude žiadať. „Budeme sa snažiť nájsť technické riešenie, ako ich získať iným spôsobom a dostať do systému,“ povedal.

Údaje o žiakoch a ich zákonných zástupcoch malo v septembri poskytnúť takmer 7-tisíc škôl, zaslalo ich 80 percent z nich. Vyše 1 300 škôl, ktoré vyplnené dotazníky neposlali, bude ministerstvo kontaktovať, pokutovať ich bude v prípade, že zber úplne zanedbali. Ak informácie do systému nedodali napríklad preto, že im ich rodičia odmietli poskytnúť, pokutu by nemali dostať. „Musíme zhodnotiť, či škola z objektívnych dôvodov nemohla dať údaje,“ dodal minister.

Ministerstvo celkovo vyzbieralo informácie o približne 910-tisíc obyvateľoch Slovenska. „Ide zatiaľ v podstate o najväčší jednorazový zber údajov o obyvateľstve SR, ak nepočítame dve sčítania obyvateľov,“ dodal Draxler.

Dáta zo škôl sa ukladajú do rezortného informačného systému. Na ich základe by mal každý žiak dostať identifikačné číslo, ktoré mu zostane aj počas strednej, prípadne aj vysokej školy. Systém má okrem iného umožniť zákonným zástupcom pozrieť si študijné výsledky detí či záznamy z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí. Úrady by mohli vďaka nemu odkontrolovať dochádzku žiakov.

Rezort ho môže využiť aj na zmenu financovania škôl. „Zavádza úplne nový prvok kontroly a riadenia rezortu, pretože máme takmer online prístup k údajom o tom, koľko žiakov je v danej škole. To je pre nás dôležité najmä preto, aby sme vedeli odkontrolovať financovanie,“ poznamenal Draxler. Prvé analýzy finančných tokov majú byť k dispozícii na prelome rokov.

Projekt informačného systému sa spustil v roku 2009 a doteraz stál vyše 12 miliónov eur. Ak bude fungovať, v budúcnosti by mal školám znížiť byrokraciu tak, aby nemuseli rôzne údaje poskytovať viacerým inštitúciám, dokumenty od nich by pred návštevou nemala pýtať ani Štátna školská inšpekcia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #ministerstvo školstva #zber dát #Juraj Draxler