Prokurátor navrhuje expodnikateľovi za tunelovanie nebankoviek deväť rokov

V kauze údajného tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia v stredu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odzneli záverečné reči.

14.10.2015 15:51
Jozef Majský, specializovany trestny sud, Pezinok Foto: ,
Obžalovaný Jozef M.
debata (9)
Prokurátor navrhuje za trestný čin podvodu formou spolupáchateľstva bývalému podnikateľovi Jozefovi M. vymerať trest deväť rokov väzenia nepodmienečne. Ďalším obžalovaným Dávidovi B. a Patrikovi P. navrhuje udeliť osemročné tresty. Keďže senát v stredu ukončil v procese fázu dokazovania, v prípade už nebude vypovedať František Matík, ktorý je momentálne v Srbsku a prebieha konanie o jeho vydanie na Slovensko. Na pojednávaní 21. októbra by mal svoju záverečnú reč predniesť ešte Patrik P. ktorý na pojednávaní chýbal, potom sa očakáva rozsudok.

„Pridržiavam sa svojej reči z 27. apríla 2007,“ uviedol prokurátor s poukazom na konanie, v ktorom trojica obžalovaných už odsúdená bola, rozsudok však zrušil Najvyšší súd SR. Súdu zároveň navrhuje, aby z obžaloby vypustil trestný čin zosnovania zločineckej skupiny a obžalovaných odsúdil za podvod formou spolupáchateľstva. V priebehu obnoveného konania sa podľa prokurátora „dôkazná situácia len umocnila“. Obžaloba trojici mužov kladie za vinu, že uplatňovaním si falošných pohľadávok spôsobili spoločnostiam škodu 400 miliónov vtedajších slovenských korún. Ďalších 53 miliónov údajne získali zhromaždením peňazí zo zatvorených pobočiek nebankových subjektov.

Obhajca Jozefa M. označil celý proces za „hon“ na jeho klienta. „Dokazovaním sa nepreukázalo nič z obžaloby,“ vyhlásil. V konaní podľa neho nebolo vykonaných mnoho úkonov v rámci dokazovania, ktoré nariadil doplniť Najvyšší súd SR pri zrušení prvého rozsudku. S týmto sa stotožnili aj obhajcovia Dávida B. a Patrika P.

„Celé toto moje obvinenie je založené na politickej objednávke,“ vyhlásil vo svojej záverečnej reči Jozef M. Pripomenul svoju minulosť úspešného podnikateľa. „V roku 1995 som zamestnával 10 tisíc ľudí. Denne som sa stretával s ministrami, politikmi a diplomatmi,“ uviedol. Zároveň poprel, že by sa stretával s majiteľmi nebankových spoločností a mal niečo spoločné s ich činnosťou.

„Nikdy som nemal čas na organizovanie zločineckej skupiny,“ povedal s tým, že kauza je pomstou bývalého predsedu vlády Mikuláša Dzurindu a ministra vnútra Vladimíra Palka za to, že prestal finančne podporovať ich politické strany. „Každému sa môžem rovno pozrieť do očí, nikoho som neokradol,“ dodal. Podľa Dávida B. je celá kauza zlý sen. Ako prehlásil, po kúpe nebankových spoločností v roku 2002 mal záujem ich reštrukturalizovať, aby ďalej fungovali. „Chceli sme napredovať,“ povedal. V minulosti sa podľa vlastných slov podieľal na riadení mnohých firiem, pričom všetky prosperovali. „Teraz som kriminalizovaný, ničí mi to život už 14 rokov,“ dodal.

V kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia prokurátor žaluje Jozefa M., Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka.

Špeciálny súd trojicu Jozef M., Dávid B. a Patrik P. neprávoplatne odsúdil 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef M. vtedy dostal 12 rokov, Dávid B. 11 rokov a Patrik P. 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR v októbri 2007 rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nebankovky #BMG Invest