Pred Európskou radou sa zídu lídri V4 k ochrane schengenu

Najmä migrácii bude venované zasadnutie Európskej rady v Bruseli, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 15. októbra a v piatok 16. októbra. Na stredajšom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti to potvrdil predseda vlády Robert Fico. Pred začiatkom summitu sa stretnú krajiny V4 a prediskutujú nielen spoločný postoj k zámerom rady, ale aj kroky na posilnenie vonkajšej schengenskej hranice.

14.10.2015 15:52
debata (19)

Predpokladá, že účastníci summitu sa k téme hospodárskej a menovej únie ani nedostanú, témy migrácie a Sýrie, Líbye zaberú väčšinu rokovania.

Premiér Fico víta, že sa Európska rada bude venovať aj dôvodom migrácie – situácii v Sýrii a v ďalších krajinách, odkiaľ prichádzajú migranti. Diskutovať sa bude aj o situácii v Turecku, Jordánsku a v Libanone, kde sú záchytné utečenecké tábory, ktoré týmto krajinám treba podľa slovenského premiéra pomôcť budovať. Verí, že racionálne zmýšľanie zvíťazí nad politickými motívmi.

Témou rokovania budú aj Dublinské pohovory, podľa ktorých za azylové konanie zodpovedá tá krajina EÚ, v ktorej migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie. Podľa Roberta Fica nebudeme patriť medzi krajiny, ktoré podporujú ich liberalizáciu. “Budeme naďalej zodpovedným partnerom pri riešení tejto krízy,“ konštatoval premiér a doplnil, že náš príspevok je takmer 21 miliónov eur. Okrem toho dá vláda iniciátorom Výzvy k ľudskosti pol milióna eur na ich projekty.

Premiér opakovane odmietol kvóty a tiež kritiku SR za to, že sa rozhodla podať žalobu na súd v Luxemburgu proti právne záväznému aktu o kvótach, schválenému väčšinou ministrov vnútra členských krajín EÚ. Povinné kvóty sú technicky nezrealizovateľné, myslí si Fico. “Prečo by krajina nemohla podať žalobu," pýta sa Fico a opakuje, že na to ako krajina máme právo, je to v súlade s európskym právom. Máme iné nástroje, ako pomôcť v migračnej kríze, odkazuje svojim kritikom premiér a dodáva, že SR bude naďalej ponúkať model dočasného umiestňovania ľudí. Zároveň zdôrazňuje, že každý, kto príde na územie schengenu, musí požiadať o azyl.

Tohtotýždňové zasadnutie Európskej rady v Bruseli nadviaže na mimoriadne zasadnutie lídrov EÚ, ktoré bolo 23. septembra, a komisia predstavila balík opatrení „s cieľom znížiť dopady aktuálnej migračnej krízy a efektívne sa zamerať na riešenie jej príčin a dôsledkov“. Na summite by sa malo vyhodnotiť, ako sa prijaté opatrenia dodržiavajú. Taktiež zhodnotia výsledky konferencie o západobalkánskej migračnej ceste a stav príprav na summit EÚ a afrických krajín naplánovaný na 11. až 12. novembra.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Brusel #V4 #summit EÚ