Kauza heliport vyniesla primátorovi Blcháčovi obvinenie

Dvaja štátni úradníci z Rožňavy chceli brať úplatky, primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Smer) podpísal mimosúdnu dohodu s podnikateľom bez vedomia mestského zastupiteľstva. Tí prví sú už obvinení z korupcie a rovnako ako primátor aj z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa.

14.10.2015 19:00
debata (3)
Primátorovi Liptovského Mikuláša Jánovi... Foto: SITA, Marko Erd
Blcháč, heliport Primátorovi Liptovského Mikuláša Jánovi Blcháčovi hrozí za prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa dvoj- až päťročné väzenie.

Polícia si na Jána Blcháča posvietila kvôli dohode, ktorú ešte začiatkom roka podpísal s podnikateľom Cyrilom Fogašom. Ten chce v blízkosti aquaparku a miestnej časti Ondrášová stavať heliport. V dohode sa investor zaviazal, že si nebude nárokovať odškodné, ak mu mesto umožní realizáciu projektu. Heliport totiž radnica najskôr povolila, potom ho na základe nesúhlasu obyvateľov z územného plánu vyškrtla. Podnikateľ vyčíslil dovtedajšie náklady na 2,7 milióna eur. „Mimosúdnu dohodu uzatvoril bez vedomia poslaneckého zboru,“ povedal Jozef Kruták z Občianskeho združenia Za čistý a zdravý Liptov. Petičný výbor na to upozornil políciu.

„Vyšetrovateľ v Liptovskom Mikuláši v súvislosti so stavbou Heliportu Liptovský Trnovec obvinil 56-ročného Jána B. z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ povedal krajský policajný hovorca Radko Moravčík s tým, že vyšetrovateľ spis predložil prokurátorovi. „Prokurátor v súčasnosti posudzuje zákonnosť a dôvodnosť vznesenia obvinenia,“ dodal hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisárik, podľa ktorého policajné vyšetrovanie ďalej pokračuje.

Za prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa hrozí dvoj- až päťročné väzenie. S primátorom Liptovského Mikuláša sa Pravde v stredu nepodarilo spojiť, hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková reagovala písomným stanoviskom: „Nemáme informáciu o vznesení obvinenia voči osobe pána primátora a sme prekvapení, že sa práve z médií dozvedáme takúto informáciu, čo je podľa nás nekorektné. Pokiaľ by malo ísť o vznesenie obvinenia vo veci mimosúdnej dohody, môžeme povedať len jedno – primátor ju podpisoval v dobrej viere ochrániť pokladnicu mesta. Chcel tak predísť náhrade škody za nezrealizovaný projekt heliportu.“

Primátor zdôvodňoval, že sa chcel vyhnúť problémom, ktoré mali napríklad v Martine či v Pezinku, kde hrozili mnohomiliónové exekúcie či nútené správy. Čapčíková dodala, že mimosúdna dohoda je podľa právnej analýzy nevykonateľná. O neplatnosti mimosúdnej dohody mesto informovalo ešte v júli, chvíľu po medializovaných informáciách, že kauzou sa zaoberá polícia.

Ťahanice okolo letiska pre vrtuľníky trvajú už piaty rok. Pôvodne mal projekt podporu zo strany vedenia mesta. Ešte v decembri 2010 primátor Blcháč podpísal uznesenie, v ktorom poslanci súhlasili so zmenami v územnom pláne, ktoré obsahovali aj možnosť výstavby heliportu. Bolo to po novembrových komunálnych voľbách, kedy Blcháč neobhájil primátorský post. Hoci nové vedenie mesta s primátorom Alexandrom Slafkovským (SDKÚ) spočiatku s heliportom súhlasilo, po negatívnych ohlasoch verejnosti zámer prehodnotilo. Na prelety, hluk a zhoršené životné prostredie sa sťažovali obyvatelia a proti prevádzke heliportu spísali petície. Poslanci v roku 2013 odsúhlasili zmenu v územnom pláne mesta, ktorá už nepripúšťa výstavbu heliportu. Zamietavé rozhodnutie pre výstavbu potvrdilo aj ministerstvo dopravy.

Podnikateľ Cyril Fogaš vytýkal mestu zmarenú investíciu, do ktorej po počiatočných súhlasných stanoviskách magistrátu vrazil nemalé náklady a avizoval, že sa bude snažiť o odškodnenie súdnou cestou. Vyhliadkové lety naďalej realizuje z pracovnej plochy.

Z iného súdka je prípad dvojice pracovníkov Okresného úradu v Rožňave, ktorá si naplánovala spôsob, ako získať úplatky od niektorých majiteľov áut. „Prvý z obvinených mal dávať rady kolegovi, ako a od koho získať úplatok. Konkrétne od prevádzkovateľov vozidiel, ktorí autá nepodrobili technickej a emisnej kontrole v stanovenej lehote,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Za to, že ich odbor pre cestnú dopravu riadne nezdokumentuje, mali obvinení v úmysle žiadať úplatok. Polícia stihla zasiahnuť skôr, ako si mohli špekulati takto zarobiť.

Hoci bol podľa Slivku poškodený „len“ verejný záujem, išlo o zločin, ktorý je trestný aj v štádiu prípravy. „V prípade dokázania viny hrozí obvineným dvanásť rokov odňatia slobody. Obaja obvinení sú stíhaní na slobode,“ informoval Slivka.

Prednosta Okresného úradu v Rožňave Ján Matu sa k prípadu svojich podriadených vyjadrovať nechce. Potvrdil len, že obaja prídu o prácu. Jeden z nich je v týchto dňoch na péenke, druhý si čerpá dovolenku. „Obaja pracujú na úrade asi tri roky,“ prezradil Matu.

Problém so zákonom má aj primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová, ktorá kvôli tomu príde o funkciu. Krajský súd v Nitre ju v utorok odsúdil za prečin podvodu v spolupáchateľstve. Dostala dvojročný podmienečný trest so skúšobným odkladom na dva roky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatky #heliport #Ján Blcháč