Premiér upozornil na Uhliarikovej firmu

Opozičné strany zbierajú hlasy na odvolanie šéfa rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka. Kritizujú, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie.

15.10.2015 13:00
zdravotníctvo, odborná konferencia, Ivan Uhliarik Foto: ,
Ivan Uhliarik.
debata (80)

Premiér Robert Fico však tvrdí, že k takémuto návrhu sa strana Smer postaví veľmi tvrdo. Pripomenul, že za čias bývalej vlády, keď zdravotníctvo viedol Ivan Uhliarik (KDH), sa práve súčasní kritici prizerali tunelovaniu zdravotníctva.

„Pýtam sa, kde bola vtedy SaS? Kde boli všetci priatelia z Mostu-Híd? Ako je možné, že bolo v poriadku to, že manželka pána Uhliarika 27-krát zvýšila tržby vo svojej firme počas prvého roka vládnutia ministra?“ reagoval na iniciatívu opozície predseda vlády.

„Je to absolútne trápne, pán premiér klame a dá sa to overiť. Moja manželka vlastní jednu firmu, ktorá má jednu lekáreň, ktorá je od roku 2004, a ja som vstúpil do politiky v roku 2006,“ povedal Uhliarik na premiérove slová.

Firmu Euro Medius založil v roku 2004 Uhliarik. Po tom, čo sa v roku 2010 stal ministrom zdravotníctva, jedinou spoločníčkou firmy sa stala jeho manželka Gabriela Uhliariková. Podľa obchodného registra sa spoločnosť okrem iného venuje aj poskytovaniu lekárskej starostlivosti vo verejnej lekárni. Tá mala a má zmluvu aj so štátnou zdravotnou poisťovňou. Či bol tento kontrakt v čase Uhliarikovho ministrovania výhodnejší než pri iných lekárňach, to premiér nepovedal.

Na otázku tržieb manželkinej firmy nás bývalý šéf zdravotníckeho rezortu odkázal na stránku finstat.sk. Podľa nej spoločnosť vykázala v roku 2010 tržby vo výške vyše 53-tisíc eur. O rok neskôr, teda v období, keď bol Uhliarik ministrom, jej tržby vystúpili na vyše 1,5 milióna eur, čo je zvýšenie o 29-násobok. Tržby za rok 2011 sú však porovnateľné s tržbami za rok 2009, keď dosahovali hodnotu 1,4 milióna eur.

Odvolanie Čisláka z pozície ministra zdravotníctva iniciovali kresťanskí demokrati. Jeho odchod žiadajú po tom, čo prijal demisiu šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia. Ten je podozrivý zo zvýhodňovania siedmich spoločností, ktoré sú spojené s jeho tetou Annou. VšZP s nimi uzatvorila 12 zmlúv a 69 dodatkov v celkovej sume 14 miliónov eur.

KDH nie je spokojné s tým, ako Forai zmluvy odôvodnil a požiadalo premiéra, aby odvolal aj ministra zdravotníctva. Premiér požiadavke KDH nevyhovel, a preto strana začala zbierať podpisy poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by mali vysloviť nedôveru Čislákovi. K tomuto návrhu sa pridali aj ďalšie strany, ako Most-Híd, SaS, OĽaNO či nezaradení poslanci.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotníctvo #Ivan Uhliarik