Maďarský Jobbik udrel na citlivé vzťahy so Slovenskom

Čo tým sleduje? Chce poslanec maďarského parlamentu István Szávay urobiť z kancelárie, ktorú si tento týždeň otvoril v Dunajskej Strede, predĺženú ruku Jobbiku? Krok podpredsedu krajne pravicovej strany pobúril slovenských ústavných činiteľov, ktorí sa chystajú zasiahnuť.

15.10.2015 20:00
Jobbik, István Szávay Foto: ,
Podpredseda a parlamentný poslanec strany Jobbik István Szávay (vpravo) a organizátor slovenskej pobočky Péter Pallér počas tlačovej konferencie k otvoreniu kancelárie v Dunajskej Strede.
debata (257)

Predseda parlamentu Peter Pellegrini pohrozil právnymi krokmi, ak poslanec kanceláriu nezatvorí. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude od maďarskej veľvyslankyne žiadať vysvetlenie. Strana Jobbik tak narušila relatívne pokojné obdobie spolunažívania Budapešti a Bratislavy.

Premiér Robert Fico označil postup maďarského poslanca za provokáciu. "Vieme, že Jobbik je extrémna politická strana s extrémnymi názormi. Je to provokácia, ak sa niečo také udialo na suverénnom území SR,“ vyhlásil Fico. Podľa neho je škoda, že sa v posledných rokoch veľa investovalo do dobrých vzťahov s Maďarskom a teraz prichádzajú rušivé momenty.

Pellegrini uviedol, že poslaneckú kanceláriu si na území Slovenska môže otvoriť iba poslanec Národnej rady SR. „Chcem povedať, že je absolútne normálne, ak sa poslanec jednej krajiny zaujíma o život menšín, ale inštitucionalizovať to na otváranie poslaneckej kancelárie je absolútne neprípustné,“ povedal predseda parlamentu. Má vážne pochybnosti, či vyvíjanie politických aktivít na Slovensku cudzou politickou stranou je legálne. Nevylúčil, že Slovensko môže prijať zákon, ktorý by zakazoval otváranie takýchto kancelárií. Nepovedal však, či by to znamenalo prijatie úplne nového zákona, alebo novelizáciu už nejakého existujúceho.

Zákon o politických stranách pôsobnosť strán iných krajín EÚ na území Slovenska neupravuje. „Občania EÚ môžu na území zakladať politické strany za podmienok slovenskej legislatívy. Organizácia založená v zahraničí, vyvíjajúca činnosť na území SR, je však cudzí prvok,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Podľa neho existuje zákon z roku 1985 o podmienkach činnosti organizácií s medzinárodným prvkom. Ministerstvo vnútra preverí, či Jobbik patrí do tejto kategórie a či je potrebné podľa toho voči nemu postupovať.

Ústavný právnik Eduard Bárány má pochybnosti, či je krok poslanca maďarského parlamentu v súlade s platným slovenským právom. „Keby sa našla nejaká cesta právneho ospravedlnenia, aj tak by išlo o krok, ktorý neprospieva dobrým vzťahom obidvoch krajín,“ poznamenal právnik.

Politik Szávay tvrdí, že v Dunajskej Strede si neotvorila kanceláriu strana Jobbik, ale ide o kanceláriu poslanca maďarského parlamentu. „Je to dôležité, pretože poslancov súčasného parlamentu volili s legitímnymi hlasmi aj Maďari žijúci za hranicami,“ povedal podľa portálu teraz.sk Szávay. Ľudia môžu chodiť do kancelárie raz týždenne, kde ich prijmú zástupcovia Jobbiku, a ak bude mať čas, príde aj samotný poslanec. „Nebudeme chodiť kvôli ľuďom, ktorí sa tvária kyslo, ale pre tých, ktorí zmýšľajú o národe a pokladajú za potrebné, aby ich hlasy počuli aj v Budapešti,“ povedal poslanec.

Podľa politológa Juraja Marušiaka nie je zvykom, aby si poslanci susedných štátov otvárali kancelárie na Slovensku. „Ide o gesto, ktoré vyznieva ako spochybnenie suverenity SR. Svojím spôsobom ide o zastúpenie politickej strany a kancelária je podľa všetkého financovaná z prostriedkov cudzieho štátu,“ zhodnotil politológ. Podľa neho na Slovensku treba na túto aktivitu odpovedať tak, aby sa ľudia nepostavili na stranu maďarského poslanca, lebo je to krok namierený na vyvolanie konfliktu a medializáciu Jobbiku.

Ako ďalej politológ povedal, konanie poslanca môže poškodiť maďarského premiéra Orbána. „Orbán sa obáva Jobbiku ako svojho hlavného vyzývateľa, ktorý môže ohroziť jeho pozíciu v ďalších voľbách. Samozrejme, takéto gesto určite poškodí vzťahy so Slovenskom a visegrádsku spoluprácu, čo môže byť nielen v záujme Jobbiku, ale aj tretích síl, ktoré tento subjekt podporujú,“ dodal Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Dunajská Streda #Jobbik