Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun prišiel na Slovensko

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podvečer priletel na štvordňovú oficiálnu návštevu Slovenska. Hlavná časť jeho programu v krajine je naplánovaná na nedeľu a pondelok.

17.10.2015 10:04 , aktualizované: 19:42
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: ,
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
debata (41)

Cez víkend Pan Ki-mun zostane v regióne Vysokých Tatier a okolia. Navštíví napríklad Levoču, ktorá je zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V nedeľu večer sa v Tatrách zíde s prezidentom Andrejom Kiskom.

Pan Ki-mun je na návšteve Slovenska vo funkcii generálneho tajomníka OSN druhýkrát, naposledy bol v krajine pred siedmimi rokmi.

Okrem stretnutí s politikmi generálny tajomník OSN navštívi tiež Univerzitu Komenského v Bratislave, ktorá mu udelí čestný doktorát. V Gabčíkove na juhu krajiny si potom prezrie tábor pre utečencov. Slovensko tam ubytovalo niekoľko stoviek utečencov, ktorí požiadali o azyl v susednom Rakúsku, ktoré sa potýka s nedostatkom kapacít vo svojich utečeneckých táboroch.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov predtým v tomto týždni vyzval EÚ, aby ešte pred príchodom zimy vybudovala zodpovedajúce registračné centrá, ktoré majú rozhodovať o prideľovaní jednotlivých utečencov členským krajinám európskej dvadsaťosmičky. Slovensko sa na prerozdeľovaní utečencov na základe kvót odmieta podieľať a príslušné rozhodnutie väčšiny členských krajín EÚ plánuje napadnúť na únijnom súde.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Pan Ki-mun