Fico: Na kúpu novej letky je potrebný všeobecný súhlas

Predseda vlády Robert Fico si myslí, že v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie v druhej polovici roka 2016, by mohlo padnúť racionálne riešenie na nákup vládnej letky.

17.10.2015 13:04
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico.
debata (35)

„Verím, že v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie, kedy budeme lietadlá potrebovať aj na určité prevozy diplomatov po Slovensku, padne riešenie,“ uviedol premiér.

Trvá však na tom, že na nákup vládnych lietadiel musí byť všeobecná zhoda. „Nedá sa to urobiť tak, že niekto z toho bude robiť politickú agendu. Na toto musí byť všeobecný súhlas, že Slovensko potrebuje nejaké dopravné prostriedky,“ uviedol Fico. Domnieva sa, že ak sa Slovensko rozhodlo nakúpiť dopravné prostriedky na prevoz vojakov na zahraničné misie či humanitárnu pomoc, musí zvažovať, „či tu nie je nejaký priestor na nákup techniky, ktorú potrebujeme“.

Slovensko má dlhodobo problém s vládnou letkou. Tento rok si porucha vládneho špeciálu Tupolev 154 vyžiadala jeho opravu v ruskej Samare. V tom čase boli k dispozícii iba dve menšie lietadlá Jak 40, ktorými sa ale nedajú absolvovať dlhšie cesty.

Ministerstvo vnútra, pod ktoré vládne špeciály spadajú, dostalo už viacero ponúk na obmenu lietadiel. Rakúska letecká spoločnosť ponúkla rezortu dve stredne veľké lietadlá Fokker za naše dva menšie stroje Jak 40. Slovensko by v tomto prípade muselo doplatiť 7,5 milióna eur.

Ďalšia ponuka prišla zo Švajčiarska, ktoré nám ponúka airbus strednej kategórie. Ten by však stál podstatne viac ako sedem miliónov eur. Ministerstvo má tiež možnosť kúpiť leteckú sanitku s dvoma lôžkami, ponuka prišla z USA.

Ponuku Slovensko dostalo aj od ruskej strany, a to počas Ficovej júnovej návštevy Moskvy. Rusko ponúklo možnosť výmeny dvoch opotrebovaných vládnych špeciálov za nové lietadlá ruskej výroby Suchoj Superjet 100 (dolet 6 000 km) a Tu 204–300 (dolet 9 600 km). Ponuka odznela na rokovaní s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vládna Letka