Prieskum ASA: Voľby by vyhral Smer, do parlamentu by sa dostalo aj SDKÚ

Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici októbra, vyhrala by ich strana Smer so ziskom 39,7 percenta hlasov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky Agentúry sociálnych analýz ASA.

19.10.2015 11:56
debata (47)

Agentúra robila prieskum od 5. do 12. októbra na vzorke 1 014 respondentov starších ako 18 rokov. Respondentom, ktorí deklarovali záujem zúčastniť sa na parlamentných voľbách, predložili anketári zoznam politických strán v abecednom poradí a pri každej strane na zozname bolo meno jej predstaviteľa.

Za Smerom by podľa výsledkov prieskumu skončilo KDH so ziskom 9,9 percenta a #Sieť so ziskom 8,6 percenta hlasov. Štvrtú SNS by podporilo 7,2 percenta opýtaných. Strana Most-Híd by získala 6,7 percenta voličských hlasov, rovnaké percento voličov by podporilo aj koalíciu strán OĽaNO-NOVA, ale do parlamentu by sa nedostala, keďže koalícia dvoch strán potrebuje na účasť v parlamente sedem percent.

Do parlamentu by sa podľa aktuálneho prieskumu dostali aj SMK so ziskom 5,1 percenta hlasov a SDKÚ so ziskom rovných päť percent hlasov. Mimo parlamentu by ostala SaS so ziskom 4,6 percenta voličských hlasov. Nasledujú SKOK! a Šanca so ziskom 1,6 percenta hlasov, KSS a TIP by získali rovné jedno percento. Ostatné strany by volili 1,3 percenta respondentov.

Na voľbách by sa podľa prieskumu zúčastnilo 62,1 percenta opýtaných. Zvyšných 37,9 percenta respondentov odpovedalo, že by nešli voliť, respektíve ešte nevedeli, či by sa na voľbách zúčastnili alebo odmietli odpovedať. Agentúru sociálnych analýz založili v roku 1991 ako súkromnú výskumnú agentúru zaoberajúcu sa reprezentatívnym výskumom názorov obyvateľov Slovenska.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #volebný prieskum