UNHCR sa chce kvôli migrantom stretnúť s predstaviteľmi Slovenska

Zástupcovia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa chcú stretnúť s predstaviteľmi Slovenska. Dôvodom je výmena Ligy za ľudské práva (HRL) ako implementačného partnera SR, o ktorú požiadalo ministerstvo vnútra UNHCR.

19.10.2015 14:05
Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov Foto:
Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov v centre Bratislavy.
debata (8)
Liga je jednou z mimovládnych organizácií, ktorá na Slovensku pomáha utečencom. Ako uviedol hovorca UNHCR pre strednú Európu Babar Baloch, od stretnutia úrad očakáva vysvetlenie rezortu vnútra. „Spolu s našimi partnermi pracujeme na tom, aby práva, ktoré majú utečenci a žiadatelia o azyl, boli chránené,“ vysvetlil. V tomto momente, keďže sa zástupcovia úradu s predstaviteľmi Slovenska ešte nestretli, nebude UNHCR poskytovať viac informácií.

Ministerstvo vnútra požiadalo regionálne zastúpenie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre strednú Európu v Budapešti o výmenu Ligy za ľudské práva (HRL) ako implementačného partnera pre SR. Uvedené to je v informácii o možnej podpore aktivít mimovládnych organizácií v utečeneckej kríze, materiál iniciovali predstavitelia Výzvy k ľudskosti. V ňom sa píše, že „v mnohých preukázateľných prípadoch Liga za ľudské práva toto postavenie zneužívala na nekonštruktívnu kritiku postupov polície“. Informáciou by sa mala v stredu 21. októbra zaoberať vláda.

„V Lige za ľudské práva veríme, že ide o nedorozumenie, ktoré sa bude dať vysvetliť spoločným dialógom za jedným stolom,“ informovala predsedníčka ligy Zuzana Števulová. Ako ďalej uviedla, „boli by sme radšej, ak by nám konkrétni vedúci pracovníci, či už z Úradu hraničnej a cudzineckej polície alebo Migračného úradu SR komunikovali svoje výhrady priamo a otvorene, aby sme sa takéto veci nedozvedali cez médiá“. HRL je pripravená kedykoľvek rokovať a spoločne dospieť k vyjasneniu rozporov a obnoviť predchádzajúcu dôveru. „Dúfame, že aj pán minister vnútra nám v tomto pomôže. Pokiaľ ide o náš vzťah s UNHCR, s nimi máme uzavretú zmluvu o spolupráci, sme ich implementačný partner, ktorého si vybrali vo verejnom výberovom konaní,“ dodala Števulová.

Regionálne zastúpenie UNHCR pre strednú Európu požiadal o výmenu ligy Úrad hraničnej a cudzineckej polície. Ako ďalej uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, „vzhľadom na to, že ide o bilaterálnu záležitosť medzi rezortom vnútra a UNHCR, a rokovanie k tejto veci ešte len prebehne, nebudeme uvádzať bližšie podrobnosti ani tieto záležitosti rozoberať cez médiá,“ vysvetlil. Ako však pokračoval, Slovensko zvláda utečeneckú krízu veľmi dobre aj pre nasadenie stoviek policajtov, ktorí sa starajú o to, aby sme boli bezpečnou krajinou. „Na rozdiel od iných štátov nedochádza v našich zariadeniach k eskalovaniu napätia medzi utečencami, a k takým udalostiam, akými sme svedkami napríklad v Maďarsku, Nemecku či v iných krajinách. Neustála kritika policajtov za zásahy, aj také, akým bol zásah v Medveďove, môže spôsobiť to, že ak naozaj dôjde k vyhrotenej situácii, policajti radšej nezasiahnu, aby nemali problémy. A to je posledné, čo by táto spoločnosť potrebovala,“ uviedol hovorca rezortu.

S Ligou za ľudské práva spolupracuje i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ako uviedol jej poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, „jej činnosť s utečencami a cudzincami považuje ombudsmanka za mimoriadne prínosnú a profesionálnu“. Zásah voči cudzincom v Medveďove zo strany polície bol veľmi neprofesionálny a polícia svojím postupom zasiahla do základných práv a slobôd cudzincov v zariadení, pripomenul. Práve liga na zásah polície voči cudzincom v tomto zariadení upozornila.

HRL je jednou z mimovládnych organizácií, ktorá na Slovensku pomáha utečencom. Venuje sa najmä právnej pomoci osobám v azylovom konaní a v oblasti integrácie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #UNHCR