Odvolaného riaditeľa prijal iný štátny úrad

Vďaka jeho podpisu Slovensko prišlo o dielo, ktorým sa mohlo pýšiť dlhé roky. Prišiel preto o funkciu, ale štát naňho nezanevrel. Riaditeľ sekcie, ktorého minister kultúry odvolal pre kauzu vývozu Berniniho busty, pracuje od začiatku októbra v ďalšom úrade.

20.10.2015 13:30
debata (12)

Ten spadá pod kultúrny rezort. Podľa politológa ide zo strany štátu o veľkorysý krok, ktorý nie je úplne na mieste. Po prevalení škandálu okolo Berniniho busty minister kultúry odvolal komisiu na ochranu súčastí kultúrneho dedičstva, ktorá pochybila pri udeľovaní povolenia na vývoz diela.

Z funkcie musela odísť štátna radkyňa aj riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Pavol Šimunič, ktorý vývoz podpísal. Ten už viac ako dva týždne pracuje v inej štátnej inštitúcii, na Pamiatkovom úrade. Busta sa dostala za hranice podľa ministerských dokumentov ako kópia, hoci ju neskôr kúpilo Gettyho múzeum v Los Angeles ako originál.

Ak by sa ešte na Slovensku potvrdilo, že ide skutočne o dielo Giana Lorenza Berniniho, socha by bola vyhlásená za národnú pamiatku a nemohla by byť vyvezená do zahraničia. Aféru, s ktorou je spojený bývalý šéf sekcie, riaditeľka Pamiatkového úradu Katarína Kosová za prekážku nepokladá. „My neposudzujeme kauzu, my posudzujeme jeho odborný profil. Využívame odborné skúsenosti ľudí, ktorí robili kariéru aj niekde inde,“ povedala Kosová.

Podotkla, že nejde o prvého riaditeľa, ktorý tu pracuje. „Pán Šimunič je radový zamestnanec na odbornej pozícii a bude sa venovať najmä pamiatkam vojenskej histórie na Slovensku,“ konštatovala Kosová. Na miesto nebol vyhlásený konkurz, riaditeľka pripomenula, že podľa zákona sa takéto miesta neobsadzujú konkurzom.

Aj podľa ministerstva kultúry odvolanie z postu riaditeľa ešte neznamená, že sa Šimunič nemôže uchádzať o ďalšie pozície v štátnej správe. „Voči Pavlovi Šimuničovi bola veľmi prísne vyvodená zodpovednosť za chyby, ktorých sa dopustila sekcia, ktorú riadil. To však neznamená, že takýto človek by mal zmiznúť z povrchu zemského a že sa nemôže uchádzať a aj získať miesto radového pracovníka v inštitúcii a v oblasti, ktorej zodpovedajú jeho kvalifikácia a dlhoročné pracovné skúsenosti,“ reagoval hovorca rezortu Jozef Bednár.

Politológ Tomáš Koziak sa domnieva, že takýto postup je zo strany štátu veľkorysý a mäkký. Navyše ukazuje aj iným ľuďom, ktorí sú na podobných postoch, že hoci pochybia, trest nemusí byť až taký prísny.

„Zamestnať sa niekde musí. Je otázne, či je štátna inštitúcia vhodná pre človeka, ktorý takto pochybil. Myslím si, že skôr nie. Dáva to aj nie celkom vhodný signál navonok, že ľudia v štátnych inštitúciách to so zodpovednosťou nemusia mať až také vážne,“ myslí si Koziak.

Pripomenul, že záleží aj na tom, akú má na novom pracovisku pozíciu. „Pokiaľ má aspoň minimálnu zodpovednosť o niečom rozhodovať, tak si myslím, že takýto postup nie je úplne na mieste,“ dodal Koziak. Štát nie je jediný, kto v podobných prípadoch nevolí razantný postup.

V auguste zamestnankyňa Trenčianskeho múzea predala obraz Miloša Alexandra Bazovského v hodnote najmenej 50-tisíc eur, ktorý vyniesla z depozitu múzea. Po niekoľkých dňoch ho údajne vrátila. Včera ešte v múzeu, ktoré spadá pod Trenčiansky kraj, pracovala.

„Na základe prípadu s Bazovského obrazom bola odvolaná z pozície vedúcej oddelenia základných odborných činností. Zatiaľ pracuje stále na pozícii historika, s tým, že už nemá prístup k depozitárom,“ ozrejmil riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Polícia obvinila ženu zo sprenevery. „Ak bude 51-ročná žena uznaná za vinnú, za tento čin súd môže uložiť trest odňatia slobody v trvaní od troch do desiatich rokov,“ spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

Doma je zatiaľ Valika Maďarová, ktorú Prešovská župa stiahla z funkcie riaditeľky Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. „Čakám na stanovisko kraja, či so mnou počítajú, alebo nie,“ vyjadrila sa pre denník Pravda. Bývalá šéfka múzea v marci podpísala výpožičku dvoch Warholových obrazov súkromnej firme.

Neskôr zmluvu predĺžila bez toho, aby sa obrazy vrátili do múzea. Druhýkrát sa už dostali do rúk súkromníka, ktorý ignoroval dohodnutý termín vrátenia a istý čas nik nevedel povedať, kde vlastne diela sú. V súčasnosti už visia späť v múzeu.

Samospráva má už za Maďarovú náhradníka. „Minulý štvrtok bolo výberové konanie. Výberová komisia vybrala nového riaditeľa zariadenia, ešte ho musí schváliť zastupiteľstvo 27. októbra,“ potvrdila hovorkyňa kraja Veronika Fitzeková. Polícia v kauze Warholových obrazov začala trestné stíhanie pre prečin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Busta Berniniho