Opozícia neodvolala ministra školstva Draxlera

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v stredu neschválili po skoro osemhodinovej diskusii návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády a ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi.

21.10.2015 14:02 , aktualizované: 20:45
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (106)

Za návrh hlasovalo 35 poslancov zo 110 prítomných, proti návrhu bolo 75 poslancov. Draxler tak ostáva členom vlády a ministrom školstva, vedy, výskumu a športu aj naďalej. Draxler vidí v návrhu na vyslovenie nedôvery snahu o vytĺkanie politického kapitálu.

Draxlera mrzí skoré politizovanie školský tém

Vyčítali mu jeho konanie v kauze, keď Metodicko-pedagogické centrum poslalo peniaze na falošný účet, ale aj situáciu v Ekoiuvente či personálne riadenie rezortu. Draxler uviedol, že ho mrzí skorá politizácia školských tém pred voľbami.

„Odvolávate ma za to, že Peter Pellegrini urobil na ministerstve organizačné zmeny, za to, že som neotvoril detský bazén v Iuvente a za to, že riaditeľka Metodicko-pedagogického centra prepustila vedúceho ekonomického oddelenia,“ povedal na začiatku svojho vystúpenia Draxler.

Ministra konfrontovalo viacero poslancov s tým, že správu o zadržaných peniazoch poslaných na falošný účet zverejnil iba deň pred schôdzou o jeho odvolávaní. Draxler uviedol, že peniaze boli zadržané od augusta a rokovalo sa iba o tom, ako rýchlo sa môžu vrátiť do Metodicko-pedagogického centra. O odvolanom vedúcom ekonomického oddelenia Metodicko-pedagogického centra vyhlásil, že je zodpovedný, keďže podpísal platbu zo štátnej pokladnice na iný účet ako bol likvidačný list faktúry.

V súvislosti s Ekoiuventou minister vyhlásil, že informácie poslancov o tom, že ministerstvo vyhlásilo budovu za nadbytočný majetok sú nesprávne. „Snažíme sa scentralizovať úradníkov v rámci vlastného úradu ministerstva a v rámci priamo riadených organizácií. Podarilo sa nám už takto uvoľniť tri budovy bývalých škôlok v Bratislave,“ povedal v súvislosti s budovou Iuventy a sťahovaním úradníkov Iuventy z Búdkovej na Karloveskú.

Poslanci vyčítali ministrovi aj časté menenie organizačného poriadku na ministerstve. Posledné zásadné organizačné zmeny na ministerstve školstva boli však podľa Draxlera ešte za ministrovania Petra Pellegriniho „Odvtedy všetky organizačné zmeny boli na základe podnetov z externého prostredia či podnetov samotných sekcií,“ tvrdí Draxler.

Ako minister uviedol, čas strávený v opozícii je potenciálne ten najdôležitejší, lebo to dáva priestor na tvorenie vízií. Smerom k poslancovi za SaS Martinovi Poliačikovi, ktorý návrh na odvolanie ministra predkladal, uviedol, že len parazituje na politike rezortu školstva a čaká, čo sa vynorí vo verejnosti, aby si mohli spraviť tlačovku.

Fico obhajoval Draxlera

Premiér Robert Fico označil návrh na odvolanie za absurdný. Podľa neho k nemu nie sú žiadne argumenty. „Sú aj lepšie spôsoby, ako sa zviditeľňovať pred voľbami. Choďte medzi ľudí a organizujte mítingy. Ak to takto pôjde ďalej, tak každý týždeň budeme svedkami odvolávania ministrov,“ povedal Fico opozičným poslancom a dodal, že vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi školstva a považuje ho za účelový, nepravdivý a vykonštruovaný.

Fico obhajoval Draxlera v súvislosti s kauzou, keď Metodicko-pedagogické centrum poslalo na falošný účet takmer 460-tisíc eur. Minister podľa Fica okamžite konal v rámci svojich kompetencií a vydal pokyn všetkým organizáciám ministerstva na zavedenie mimoriadnych opatrení pri platobných úhradách.

Ako dodal, Draxler rovnako inicioval vykonanie kontroly v Metodicko-pedagogickom centre a požiadal riaditeľku centra o opatrenia na zamedzenie ďalšieho zneužitia systému platieb, ale aj na zaistenie prevedených prostriedkov a vrátenie na účet centra. Fico tiež pripomenul, že riaditeľka centra podala trestné oznámenie na polícii a urobila personálne opatrenia voči vedúcemu ekonomického oddelenia centra.

Predseda vlády sa vyjadril aj k využitiu areálu Ekoiuventy na Búdkovej ulici v Bratislave a tvrdeniu, že minister Draxler nechal budovu Iuventy vyhlásiť za nadbytočný majetok. Ako uviedol Fico, areál Ekoiuvetny bol vyhlásený za prebytočný na základe zákona o správe majetku štátu vtedajším správcom Iuventy 14. apríla 2015.

Vyhlásenie bolo potrebné z formálno-právneho hľadiska, aby mohlo dôjsť k prevodu správy majetku štátu z priamo riadenej organizácie na ministerstvo školstva. „Nehnuteľnosť na Búdkovej je teda v katastri zapísaná ako majetok štátu pod správou ministerstva školstva. Ministerstvo tento areál nikdy za prebytočný majetok štátu nevyhlásilo,“ dodal Fico.

Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik premiéra následne upozornil, že minister školstva často koná až na základe tlaku verejnosti, čo sa ukázalo pri zastavení predaja budovy Iuventy alebo zberu dát od rodičov, keďže minister najprv považoval predaj Iuventy aj zber dát za správny.

„Pán premiér, nezakryjete škandály a nehoráznosti tým, že poviete, že to je zbytočná schôdza,“ reagoval poslanec za KDH Július Brocka. Pripomenul, že jeho úlohou ako opozičného poslanca je kontrovať vládu, ak sú ohrozené štátne financie, respektíve ak kabinet kradne.

Ficovi pripomenul, že kradnutie sa stalo štýlom vlády Smeru, čo dokazuje napríklad kauza tety Anky. Všeobecná zdravotná poisťovňa podpísala zmluvy v hodnote 14 miliónov eur so 77-ročnou Annou Sučkovou, ktorá je tetou dnes už bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Išlo o 69 zmlúv uzavretých so siedmimi spoločnosťami, v ktorých je Sučková buď konateľom, spoločníkom alebo oboje.

„Nečudujem sa, že bránite ministra Draxlera, ktorý obvinil a pošpinil poctivého zamestnanca. Nečudujem sa, lebo on má vo vás vzor. Viete rozdávať za štátne peniaze kvety na MDŽ, ale vaše skutky nesvedčia o tom, že si ľudí vážite. Je to len trápny politický marketing,“ povedal premiérovi poslanec za SaS Ľubomír Galko.

Poslanci vyslovili Draxlerovi nedôveru

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi podali 33 poslanci za SaS, KDH, OĽaNO spolu s časťou nezaradených zákonodarcov, hlavným iniciátorom bola SaS. Podľa poslanca za liberálov Martina Poliačika sa opakuje situácia, keď musia poslanci upozorňovať ministra na chyby, ktorých sa dopustil. „Spočiatku sa síce zdráha, ale nakoniec vždy príde na naše slová. Presne takto to bolo aj pri zbere osobných údajov od rodičov. Ministra sme na to upozornili a na základe toho vyhlásil, že nebude v zbere pokračovať,“ uviedol Poliačik.

Draxler podľa jeho slov preukázal neschopnosť aj pri hľadaní riešenia na využitie budovy Ekoiuventy na Búdkovej ulici. „Pred viac ako piatimi mesiacmi minister avizoval, že bude hľadať pre budovu využitie tak, aby slúžila v prospech verejno-prospešných účelov pri práci s mládežou. Za ten čas sa nič nestalo, okrem nedávnej výzvy ministra na zasielanie návrhov na adresu ministerstva. Verejnosť pritom nemá informácie o tom, kto a ako bude o týchto návrhoch rozhodovať,“ vysvetlil Poliačik.

K návrhu na odvolanie sa pridáva i poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová, podľa ktorej neschopnosť riadiť rezort preukázal minister aj pri riešení 460-tisíceurovej kauzy, keď organizácia rezortu – Metodicko-pedagogické centrum zaslalo peniaze na falošný účet. "Odoslanie peňazí zvalil na úradníka, ktorý dokázateľne za túto chybu neniesol zodpovednosť. Naopak, kryje chrbát ľuďom, ktorí skutočne pochybili,” poznamenala Nicholsonová.

Ministerstvo školstva tvrdí, že poslanci za stranu Sloboda a Solidarita opäť potvrdili svoju nekompetentnosť a snahu o vytĺkanie politického kapitálu, podobne ako aj v ďalších vymyslených kauzách v rezorte školstva v minulosti. Podľa Draxlera ide zrejme len o pokus zachrániť si svoje teplé poslanecké miesto v budúcnosti.

„Cieľom mojej výzvy pre občianske združenia bolo spoznať základné vízie a ideové zámery mimovládnych organizácií pre využitie priestoru Ekoiuventy na Búdkovej ceste v Bratislave. Po ich vyhodnotení, tak ako som už v letných mesiacoch avizoval, mám v pláne pozvať na diskusiu zástupcov štátnej správy, samosprávy, škôl a zainteresovaných mimovládnych organizácií, ktoré sa aktívne zaujímajú o využitie tohto areálu, na čo sme im práve touto výzvou vytvorili priestor,“ vysvetlil šéf rezortu s tým, že až po tejto diskusii so zainteresovanými stranami prejde ministerstvo ku konkrétnym krokom.

Tento postup v celospoločenských témach je podľa neho bežný a volá sa participatívna demokracia a občiansky dialóg. „Namiesto politikárčenia a naháňania politických bodov ministerstvo aktívne koná a chce robiť kroky v spolupráci so všetkými zainteresovanými,“ uzavrel Draxler.

Výbor pre vzdelávanie nesúhlasil s návrhom odvolať Draxlera

Členovia výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v utorok na rokovaní výboru nesúhlasili s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery členovi vlády a ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi.

Za návrh sa vyslovili štyria členovia výboru, proti bolo šesť členov a jeden sa zdržal. Člen výboru Ľubomír Petrák (Smer) uviedol, že krátko pred voľbami sú pre Poliačika dobré na odvolanie ministra aj pseudoargumenty.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia #odvolávanie #Juraj Draxler