Kaliňák: Sme pripravení pomôcť Slovinsku s ochranou hraníc

Slovensko je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka pripravené pomôcť Slovinsku, ktoré požiadalo Európsku úniu o policajnú podporu aj finančnú pomoc. Dôvodom je, že do krajiny prúdia tisíce migrantov z Chorvátska, keďže Maďarsko svoje hranice uzavrelo.

21.10.2015 15:53
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (21)

„My sme, samozrejme, pripravení pomôcť Slovinsku a diskutovať o tom s Chorvátskom, lebo situácia tam určite nie je dobrá ani pre samotné štáty, ani pre utečencov,“ povedal Kaliňák. „S kolegom z Chorvátska aj zo Slovinska sme ešte pred letom hovorili, že nestačia vyhlásenia, treba sa na to pripraviť,“ dodal minister s tým, že utečenecká kríza nie je len o desiatich či sto utečencoch, ale je o „ďaleko väčšom množstve, ktoré bežná krajina zvládať nedokáže“. Podľa šéfa rezortu vnútra musíme zároveň začať pracovať na ochrane vonkajších schengenských hraníc. Myslí si, že „podcenenie situácie sa teraz trochu vypomsťuje“.

Slovinský parlament schválil v stredu ráno zákon, ktorý dáva armáde väčšie právomoci pomáhať polícii pri strážení štátnych hraníc. Za posledné dva dni Slovinsko, ktoré má dva milióny obyvateľov a je najmenším štátom na balkánskej migračnej trase, rozmiestnilo na hraniciach 140 vojakov, ktorí pomáhajú polícii. Od sobotňajšieho rána už prišlo do Slovinska vyše 20-tisíc migrantov, ktorí sa chceli dostať do Rakúska. Slovinsko takisto nevylúčilo možnosť „zabezpečenia hraničných priechodov fyzickými prekážkami“, ak prílev migrantov zosilnie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovinsko #Robert Kaliňák