Minerálny olej predávali podvodníci ako naftu

Desaťtisíce litrov minerálnych olejov vozili podnikaví Slováci z Poľska a predávali ich na benzínových čerpacích staniciach ako motorovú naftu. Spôsobili tak škodu takmer dva milióny eur. V prípade vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy obvinil 17 ľudí, informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

21.10.2015 16:15
debata (10)

Obvinení podľa Macíkovej minimálne od roku 2013 vozili na Slovensko do rôznych skladov alebo priamo na čerpacie stanice minerálny olej z Poľska. Pôvodne malo byť Slovensko len tranzitnou krajinou a látky mali skončiť v Maďarsku, Chorvátsku, Bulharsku či na Cypre.

Napokon sa minerálny olej predával na slovenských pumpách ako motorová nafta, ale bez zaplatenia príslušných daní. Minerálny olej prevážali v tisíc-litrových plastových bareloch alebo v cisternách. V skladoch na Slovensku ho prečerpávali do cisterien so slovenskými evidenčnými číslami alebo túto falošnú motorovú naftu vozili priamo z Poľska prostredníctvom bratislavskej spoločnosti.

Nelegálne konanie zastavil Kriminálny úrad finančnej správy. Počas septembrovej akcie zaistili pracovníci úradu 34 500 litrov minerálneho oleja, účtovné a daňové doklady potrebné pre trestné konanie, počítače, na ktorých boli účtovné záznamy, usb kľúče a listiny.

Z doterajších zistení vyplýva, že bratislavská firma fiktívne vykazovala nákupy motorovej nafty od spoločnosti z Partizánskeho, ktorá mala úradne zrušenú registráciu na DPH a nemala povolenie na obchodovanie s minerálnym olejom. Konateľom tejto spoločnosti z Partizánskeho je človek od februára 2014 vedený ako bezdomovec.

„Takýmto konaním legalizovali mazací olej na motorovú naftu. Obvinené osoby ukrátili štátny rozpočet minimálne o 1 973 088,4­0 eura,“ uviedla ďalej v tlačovej správe Macíková. Doplnila, že vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy obvinil 17 osôb, z toho štyri osoby sú v cele predbežného zadržania a bol podaný návrh na ich väzbu. O ich vzatí do väzby rozhoduje súd.

Boris D. (40) z Myjavy, Marek M. (39) z Prievidze a Dalibor N. (44) z Nového Mesta nad Váhom boli obvinení zo zločinu skrátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva ako organizovaná skupina. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Ďalším 14 osobám z Trnavského, Nitrianskeho a Žilinského kraja hrozí väzenie od troch do 12 rokov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #podvodníci #minerálny olej